Partij van de Arbeid

Cramer investeert 24 miljoen euro in duurzame Zuidplaspolder

29-05-2009 12:48

De ministerraad heeft op voorstel van PvdA-minister Jacqueline Cramer 24 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de duurzame en klimaatbestendige inrichting van de Zuidplaspolder tussen Rotterdam, Gouda en Zoetermeer. Deze polder moet uitgroeien tot een icoon van duurzaamheid en klimaatbestendigheid.

Delen van de Zuidplaspolder zijn nu nog sterk verrommeld. Dankzij de bijdrage van minister Cramer kan er nu fors geïnvesteerd worden in woningbouw, bedrijvigheid, natuurontwikkeling en recreatie. De bedoeling is om tussen 2010 en 2020 7.000 woningen te realiseren in een landelijk en dorps woonmilieu.

Verder wordt 400 hectare bestemd voor (natte) natuur en waterberging en 200 hectare voorzien van nieuwe glastuinbouw. Daarnaast wordt 80 hectare aan verspreid liggende kassen opgeruimd. Ook is er 100 hectare gereserveerd voor bedrijvigheid. In combinatie met de nodige verbetering van de bereikbaarheid, draagt de Zuidplaspolder straks sterk bij aan de concurrentiekracht van de Randstad.

In dit gebied met het laagste punt van Europa worden ambitieuze maatregelen genomen op het gebied van klimaat en energie. Door de kassen te voorzien van CO2 uit het Rotterdamse Rijnmondgebied, en ze vervolgens in een energieweb te koppelen aan woonwijken, kunnen tuinders warmte en energie uitwisselen met bewoners. Het aandeel duurzame energie (o.a. geothermie) moet veertig procent bedragen het tienvoudige van wat in de glastuinbouwsector gebruikelijk is. De beoogde reductie in CO2-uitstoot bedraagt 20.000 ton per jaar. In Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle gaan tuinders, gemeenten en het hoogheemraadschap een gesloten watersysteem realiseren, waarbij bijvoorbeeld afvalwater wordt gezuiverd en in de bodem wordt opgeslagen. Deze 100 procent-reductie in watergebruik maakt zowel het oppompen van grondwater als de aanleg van een riolering overbodig.

Minister Cramer: 'De Zuidplas draagt eigenlijk bij aan al mijn prioriteiten: het maakt werk van klimaatadaptatie én van minder CO2-uitstoot. Het gaat verrommeling van het landschap tegen én is een schoolvoorbeeld van duurzaam ruimtegebruik. Het is kortom, een icoon van duurzaamheid. Bovendien is de Rijksbijdrage tijdens deze kredietcrisis belangrijker dan ooit.'