Gemeente Waddinxveen


Samenwerkende organisaties zetten zich in voor een positief jongerenbeleid: Project âZomeractiviteiten Jongeren Waddinxveenâ poster zomeractiviteiten jongeren Waddinxveen

De gemeente Waddinxveen heeft in samenwerking met Woonpartners Midden-Holland, Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland, Stichting Vonk en de Politie het proefproject Jeugd en Jongeren opgezet. Dit project is een speerpunt van het Waddinxveense Wmo-beleid. De deelnemende partijen bevorderen de deelname van jongeren aan de samenleving en bieden preventiegerichte ondersteuning. Jongeren organiseren zelf activiteiten voor andere jongeren van alle leeftijden: de sportbus, een skatefeest, een scooterfestijn, tieneravonden en met een jongerenwerker de straat op. Deze activiteiten zijn verdeeld over dit jaar en volgend jaar.

Â

In het voortraject is er vanuit de vraag van de jongeren gewerkt. De Waddinxveense jeugd is actief betrokken bij de ontwikkeling en de organisatie van de verschillende activiteiten. Dit heeft als effect dat de activiteiten goed aansluiten bij de leefwereld van de jongeren. Om de vraag van de jongeren beter in beeld te krijgen zijn jongerenavonden georganiseerd en werd een jeugdenquête gehouden.

Â

In de aanloopperiode die op 8 mei van start ging, laat de sportbus zich twee keer per week (dinsdag en donderdag) zien op verschillende locaties in Waddinxveen (veld J.W. Frisoweg, veld Wingerd, veld Oostpolderweg en veld Zonnehof). De sportbus, gefinancierd door Woonpartners Midden-Holland, is een bus vol met verschillende sportartikelen zodat er onder begeleiding van jongerenwerkers actief gesport kan worden. De aanloopperiode duurt nog tot 30 juni. Na de zomervakantie is de sportbus weer te vinden op de verschillende locaties.

Â

Het tienerwerk krijgt vorm in activiteiten en avonden speciaal voor deze doelgroep. Er is een wekelijkse tienerclub in buurthuis Zonnig Zuid en om de zes weken is er tienerdisco. Ook in Waddinxveen Noord zijn er wekelijkse tieneractiviteiten. âMet de jongerenwerker de straat opâ houdt in dat er vier uur extra per week een jongerenwerker contact zoekt met de jongeren in de Zuidplas. Via deze contacten krijgen de jongeren informatie over alle activiteiten en kunnen meehelpen met de organisatie hiervan.

Â

Naast de inzet van de sportbus, tieneractiviteiten en met de jongerenwerker de straat op zijn er deze zomer ook eenmalige activiteiten. Zo vindt het zomerspektakel plaats op 18 en 20 augustus. Stichting Vonk zal met jongeren een leuke mix van muziek-, kunst- en cultuuractiviteiten organiseren. Het skatefeest vindt plaats in september dit jaar op het evenemententerrein in Waddinxveen. Er is een demoteam, een wedstrijdparcours en een funbox. Ook is er de mogelijkheid om zelf ook eens de skates onder te binden.

Â

Omdat dit project op lange termijn een duurzaam karakter moet krijgen, zijn er nu alvast ook activiteiten gepland voor het komende jaar. Een grandioze scootermeeting zal in 2010 gaan plaatsvinden. Deze meeting heeft een informatief en educatief karakter, maar er zal ook muziek, een sprint parcours en een showdown zijn.

Â

De gemeente en de samenwerkende organisaties werken op deze manier enthousiast aan een succesvol en interactief aanbod voor en door jongeren!