Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


29 mei 2009

Tilburg start proef met alarmeringssysteem woninginbraak

De gemeente Tilburg en verzekeraar Interpolis starten in juni met het proefproject Alert4Home. Dit is een alarmeringssysteem tegen woninginbraak waarbij de hulp van de directe omgeving wordt ingeroepen.

Hoe werkt het
Een huiseigenaar activeert het systeem als hij het huis verlaat. Op het moment dat er in een woning van signalen van inbraak worden opgevangen door een bewegingsmelder of magneetkoppeling, krijgt de huiseigenaar een telefonische oproep. De bewoner kan eerst meeluisteren wat er in het huis gebeurt en besluit daarna het systeem te activeren of deactiveren. Bij activering krijgen mensen die zich vooraf hebben opgeven een sms'je. Zij weten door de sms dat er mogelijk wordt ingebroken in de woning.

Doel
Het is de bedoeling dat aangesloten buurtbewoners extra opletten op onregelmatigheden in de buurt. Bewoners moeten niet zelf polshoogte gaan nemen in de woning. Het gaat om de waarneming van verdachte zaken, gebeurtenissen, personen of situaties. Dat kan helpen bij het oplossen van een woninginbraak. Alert4Home doet hiermee een beroep op de betrokkenheid van buren.

Het alarmeringssysteem is een initiatief van de gemeente Tilburg en verzekeraar Interpolis. Voor de proef zijn zestig systemen beschikbaar. Eind 2009 loopt de proef af en onderzoeken studenten van Avans Hogeschool of het gevoel van veiligheid is toegenomen onder de gebruikers van Alert4Home.