Gemeente Bronckhorst

Scheiden kunststof verpakkingen van start

Op vrijdag 29 mei a.s. geeft wethouder André Baars in Hengelo (Gld) het startsein voor het scheiden van kunststof verpakkingsafval. Bij alle milieuparkjes worden deze week (week 22) speciale containers geplaatst waar inwoners het kunststof in kunnen doen. André Baars: 'Ik verwacht dat veel mensen hier gebruik van gaan maken. Het scheiden van kunststof verpakkingen is namelijk beter voor het milieu èn kan financieel voordeel opleveren doordat men met een kleinere grijze container uit kan.'

Gemeenten zijn vanaf 2010 verplicht om het kunststof verpakkingsafval te scheiden. De gemeente Bronckhorst is er al klaar voor. Bij de milieuparkjes komen speciale containers waar inwoners terecht kunnen met bijvoorbeeld plastic flessen en flesjes, shampoo- en wasmiddelflacons, lege tubes van tandpasta, crèmes en gel, zakken en bakjes van groente, fruit en salade, plastic tassen en boterkuipjes. Deze week ontvangen alle huishoudens een brief met een folder van de gemeente Bronckhorst en Berkel Milieu. Hierin staat wat men wel en niet kan inleveren en informatie over de recycling.

Van afval naar grondstof
De gemeente Bronckhorst streeft ernaar om in 2030 nagenoeg geen restafval meer over te houden. Al het 'afval' wordt dan hergebruikt. André Baars: 'Het apart inleveren van het kunststof verpakkingsafval levert een belangrijke bijdrage aan onze doelstelling voor 2030. Doordat er minder restafval overblijft, wordt er minder afval verbrand en neemt de hoeveelheid CO2-uitstoot af. Bovendien wordt van het kunststof weer nieuwe producten gemaakt zoals fleecekleding, tennisballen, mobieltjes en nieuwe verpakkingen zoals flessen en flacons.'

Kleinere grijze container
Door goed te scheiden, hebben inwoners wellicht genoeg aan een kleinere grijze container. Kunststof verpakkingsafval neemt immers veel ruimte in. De komende tijd kunnen inwoners ervaren of dat ook voor hen geldt. Aan het eind van het jaar houdt de gemeente een gratis omruilactie voor de grijze container (van groot naar klein). Voordat de omruilactie begint, ontvangen inwoners informatie hierover.

Meer informatie
Op www.berkelmilieu.nl staat meer informatie over het scheiden van kunststof verpakkingsafval. Met vragen kan men ook terecht bij de Afval-Informatie-Lijn van Berkel Milieu, tel. (0575) 545 646.

Geachte persrelatie

Uiteraard bent u van harte welkom om het startsein van wethouder André Baars bij te wonen. Dit vindt plaats op vrijdag 29 mei om 11.00 uur in Hengelo (Gld) bij het milieuparkje aan de Kastanjelaan/Spalstraat.

Hengelo (Gld), 25 mei 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.

Jitske van Diepeningen, communicatieadviseur, Berkel Milieu, tel. (06) 20 48 58 52.

---- --