Voedsel en Waren Autoriteit

Zeetransport van levensmiddelen beïnvloedt de voedselveiligheid vrijwel niet

29 mei 2009 - nieuwsbericht

Steeds meer levensmiddelen worden geïmporteerd uit landen buiten de Europese Unie. Veruit het grootste deel hiervan wordt gekoeld in schepen over zee getransporteerd. De temperatuur van levensmiddelen wordt tijdens het transport voldoende beheerst om uitgroei van ziekteverwekkende bacteriën te voorkomen. In 2007 weigerde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tijdens importcontroles slechts 17 van de 44.000 partijen vanwege temperatuurafwijkingen. Dit concludeert het bureau Risicobeoordeling van de VWA.

Het bureau Risicobeoordeling voerde een analyse uit naar de microbiologische risico's die verbonden zijn aan het transport van levensmiddelen over zee. Ook de nieuwe Europese regelgeving voor inspecties van scheepsladingen is in de analyse meegenomen. Om de temperatuurbeheersing nog beter te borgen en aan te laten sluiten op de nieuwe Europese regelgeving, adviseert het bureau Risicobeoordeling de beleidsverantwoordelijke ministeries van VWS en LNV een aantal maatregelen te overwegen. Een maatregel is bijvoorbeeld dat met de sector afspraken worden gemaakt over het melden van ongewenste temperatuurafwijkingen.

Het bureau Risicobeoordeling oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de Wet worden uitgebracht aan de ministers van LNV en VWS.