KNHS


Oranje kwartet komt in Rome fractie te kort
29 mei 2009
Jur Vrieling - Orame

1 | 2

ROME (KNHS) - "Niet slecht, maar ook niet goed genoeg", zo vatte bondscoach Rob Ehrens na afloop van de tweede wedstrijd van de Meydan FEI Nations Cup in het Piazza di Siena in Rome de resultaten van het Nederlandse team samen. Daarmee had de bondscoach het gelijk aan zijn zijde, want debutante Nathalie van der Mei (Makkinga) noteerde met Heechhiem's Springtime een foutloze eerste manche en liep tegen een lichte fout aan in de tweede ronde. Jur Vrieling (Holwierde) deed het met VDL Oramé net andersom. Het Oranje kwartet eindigde op de gedeelde zesde plaats en staat nu vijfde in het klassement.

Vrieling reed vorig jaar in Hickstead eenmaal in het oranje jasje van de A-equipe, maar toen met VDL Emmerton, waardoor deze combinatie ook als debutant op dit niveau beschouwd mag worden. De derde debutant Maikel van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Sapphire noteerde in de eerste ronde twee springfouten en hield in de tweede manche de schade beperkt tot één. Routinier Eric van der Vleuten (Mierlo) zorgde in beide manches voor het weg te strepen resultaat, door met VDL Groep Tomboy met elf en twaalf strafpunten aan de meet te komen. "Als je kijkt naar de resultaten van ons Oranje kwartet dan mogen we tevreden zijn, maar we kwamen net een fractie te kort", aldus Ehrens, die er aan toevoegde niet naar Rome te zijn gekomen in de overtuiging te kunnen winnen.

Het was zonder meer een spannende wedstrijd, die uiteindelijk gewonnen werd door de Amerikaanse equipe, die over beide manches de schade beperkt hield tot één enkele springfout. Toch werd het even spannend toen de eerste starter van de USA na afloop van haar tweede foutloze rit dreigde te worden gediskwalificeerd, hetgeen uiteindelijk niet gebeurde. Haar paard had oordoppen in de oren en dat is reglementair niet toegestaan. Met die oordoppen voorkomt men dat paarden gehinderd worden door omgevingsgeluiden. Frankrijk eindigde op de tweede plaats, terwijl de derde plek werd gedeeld door Zwitserland en Groot-Brittannië.

In totaal konden 22 foutloze ritten worden genoteerd en slaagden vier combinaties er in om dubbel foutloos te blijven. Die combinaties waren de Zwitserse Clarissa Crotta met Westside van Meerputhoeve, de Française Penelope Leprevost met Jubilee d'Ouilly, de Britse routinier John Whitaker met Peppermill en de Amerikaanse Ashlee Bond met Cadett.

Tijdens het lopen werd al snel duidelijk dat het parcours beduidend zwaarder was dan in de openingswedstrijd in het Franse La Baule. Zo stond de driesprong van de uitgang af gebouwd en was de afstand tussen het eerste onderdeel, een steilsprong, en het tweede, een oxer, iets krap terwijl het derde onderdeel, weer een imposante oxer, erg ver weg stond. Ook de steilsprong na de sloot gevolgd door een oxer die over een sloot heen was gebouwd leverde voor veel combinaties problemen op, net als de laatste lijn die begon met een imposant hoge en brede triplebar. Niet unfair gebouwd, maar tricky.

Nathalie van der Mei straalde van oor tot oor. "Ik ben super gelukkig en heel erg tevreden met mijn prestatie. Natuurlijk is het even balen dat we in de tweede ronde tegen dat ene foutje aanliepen, terwijl naar mijn gevoel Heechhiem's Springtime in de tweede ronde beter sprong dan in de eerste. Daarbij komt dat toen we over de triplebar kwamen ik dacht foutloos te zullen blijven. En dan toch nog die fout", aldus Van der Mei. In de eerste manche ontsnapte de amazone aan een fout op de steilsprong na de sloot. "Ik weet dat Springtime niet echt veel respect heeft voor de sloot, dus moest ik aanvallend rijden. Als je dat doet dan komt de volgende hindernis ook heel snel. In de tweede manche kon ik iets meer ruimte creëren op rechts, waardoor we toen wel mooi passend uitkwamen", vervolgde Nathalie, die wel wilde toegeven dat de aaneenschakeling van successen een droom is die uitkomt.

Zo tevreden als Van der Mei was zo ontevreden van Eric van der Vleuten. "In de wending naar de driesprong in de eerste manche wilde ik mijn paard VDL Groep Tomboy even attent maken, maar hij kwam achter het bit en voor ik het wist stonden we stil. Daarna rijd je met extra druk die driesprong binnen en dan krijg je ook nog eens een fout op de uitsprong. Omdat je niet wil dat je in de tweede manche weer stilstaat ontwikkel je weer even meer druk en dan heb je weer een fout. Echt balen!".

Maikel van der Vleuten, ex Rabotalent van het Jaar, heeft sinds eind vorig jaar de beschikking over de schimmel VDL Groep Sapphire. "Ik ben tevreden over onze totale prestatie, maar de fout die ik in de eerste manche op de sloot maakte was echt pech. Ik pakte op de derde hindernis de buitenbocht met net iets te weinig tempo en overbrugde de afstand naar de sloot in acht galopsprongen. In de tweede manche reed ik mooi binnendoor en toen kwam ik in een goed tempo in zeven galopsprongen bij de sloot en vlogen we er over. Ik ben tevreden", aldus Maikel, die wel wilde toegeven dat er net iets meer in had gezeten.

Jur Vrieling liep te glunderen van oor tot oor na zijn foutloze rit in de tweede manche. "Tijdens het lopen vond ik het echt hoog en breed. Daardoor was ik misschien iets te geïmponeerd geraakt, waardoor ik in de eerste manche net iets te veel druk zette op VDL Oramé. Dat brak ons op in de driesprong, waar we dan ook dat foutje kregen. Rob heeft me voor de tweede manche op het hart gedrukt met minder druk te rijden en dat pakte fantastisch uit. We zijn zesde geworden, maar hier in Rome nul en vier te rijden, daar ben ik persoonlijk heel tevreden mee", aldus de anders altijd nuchtere Groninger.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.piazzadisiena.com

Definitieve uitslag Meydan FEI Nations Cup Rome:


1) USA - 4

2) Frankrijk - 8

3) Groot-Brittannië - 12
3) Zwitserland - 12
5) Duitsland - 16
6) Nederland - 20

- Nathalie van der Mei (Makkinga) - Heechhiem's Springtime (Indorado x Elmshorn) - 0 + 4

- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Tomboy (Emilion x Ahorn) - (11) + (12)

- Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Sapphire (Mr.Blue x Grand Veneur) - 8 + 4

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Oramé (Indoctro x Ramiro) - 4 + 0 6) Ierland - 20
8) Italië - 36

Niet geplaatst voor 2e ronde:

- Zweden

- België

Definitieve tussenstand:


1) Zwitserland - 10 + 5,5 = 15,5

2) USA - 2 + 10 = 12

3) Frankrijk - 4 + 7 = 11

4) Duitsland - 5,5 + 4 = 9,5

5) Nederland - 5,5 + 2,5 = 8

6) Zweden - 7 + 0 = 7

7) Groot-Brittannië - 0 + 5,5 = 5,5

8) België - 3 + 0 = 3

9) Ierland - 0 + 2,5 = 2,5

10) Italië - 1 + 1 = 2

De kalender voor de Meydan FEI Nations Cup 2009 is als volgt:

Sankt Gallen, Zwitserland: 4 7 juni
Rotterdam, Nederland: 18 21 juni
Aken, Duitsland: 30 juni 5 juli
Falsterbö, Zweden: 16 19 juli
Hickstead, Engeland: 23 26 juli
Dublin, Ierland: 5 9 augustus

Foto's Jur Vrieling en Nathalie van der Mei door: Remco Veurink - www.melissen.net en www.jmint.eu