Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leiden, 19 mei 2009

Thuis in Leiden!
Foto's van Wim Lamboo in Museum Volkenkunde
31 mei 2009 t/m 3 januari 2010

Beeldend kunstenaar Wim Lamboo portretteerde de afgelopen jaren vluchtelingen in Leiden. Asielzoekers uit de hele wereld, van Vietnam tot China. Hij fotografeerde hun leefsituatie: in hun eigen omgeving thuis, in het asielzoekerscentrum of gewoon ergens in de stad. Met hun eigen lievelingsattributen of deel uitmakend van de door hen geadopteerde Leidse cultuur. Vanaf 31 mei t/m 3 januari 2010 zijn de foto's van Wim Lamboo in Museum Volkenkunde te zien.

De zwart-wit foto's van Wim Lamboo geven een indringende impressie van deze nieuwe Leidenaren. Sommigen van hen weten dat ze in Nederland mogen blijven wonen op basis van de vluchtelingenstatus of de pardonregeling, anderen zijn nog steeds in onzekere afwachting. Museum Volkenkunde heeft graag gebruikgemaakt van de mogelijkheid om deze foto's tentoon te stellen en daarmee bij een groot publiek aandacht te vragen voor de medeburgers in deze 'stad van vluchtelingen'. Culturele diversiteit in heden, verleden en toekomst - dat is het brede onderwerp waar Museum Volkenkunde zich mee bezighoudt.

Wim Lamboo (Leiden, 1949) werkt sinds 1979 als kunstenaar en sociaal documentair fotograaf met een bijzondere interesse in het leven in Noord-, Midden- en Oost-Europa. Aan het begin van zijn loopbaan vervaardigde Lamboo, vaak in samenwerking met journalisten, fotoreportages in voormalig Joegoslavië, Engeland (Wales), Marokko, Senegal en Nepal. Naast freelance-opdrachten, verbleef hij langere tijd in ondermeer Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Polen, Estland en Moldavië om vrij werk te maken. Zijn kunstenaarsportretten van zowel de oude en nieuwe generatie vormen een belangrijke kern in zijn oeuvre van ruim 25 jaar geëngageerde portret- en straatfotografie. Momenteel werkt hij aan zijn Vrouwenproject in Estland.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt het boek 'Wereldreis in Leiden' van Wim Lamboo, Uitgeverij Soma, Meerkerk, ISBN 978-90-70360-74-0.

Thuis in Leiden
Foto's van Wim Lamboo in Museum Volkenkunde
31 mei 2009 t/m 3 januari 2010
2009 in Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden t 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur; ma, 3 okt en 25 dec gesloten
---