Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vandenbroucke vooral bezig met zijn ministerpost (03/06/09)

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de uitspraken van Vlaams minister Frank Vandenbroucke vandaag in De Standaard enorm doorzichtig. Hij speelt een zuiver electoraal spelletje: hij wil kost wat kost minister blijven en dat postje is hem duidelijk meer waard dan het belang van 6 miljoen Vlamingen. Nu "Mijn restaurant" afgelopen is, vindt Vandenbroucke een nieuw programma uit: "Mijn ministerpost".

Het klopt dat de N-VA een assertief Vlaams beleid wil voeren. Wij leggen ons inderdaad niet neer bij het Franstalige non van de voorbije twee jaren. Wij laten niet meer met onze voeten spelen zoals de traditionele partijen. Daarom stappen wij dan ook geenszins in het praatcafé dat Kris Peeters en Frank Vandenbroucke opnieuw willen open doen. Zolang de Franstaligen geen vragende partij zijn, leidt dat immers tot niets.

Vlaanderen moet daarom zorgen dat eerst de spelregels veranderen, zodat de Franstaligen wél vragende partij zullen worden voor een staatshervorming. Dat kan door enerzijds op Vlaams niveau een expansief beleid te voeren en onze Vlaamse bevoegdheden zo ruim mogelijk in te vullen, startend met een Vlaamse kinderbijslag en een gemeenschappelijke Vlaamse hospitalisatieverzekering. Zo beginnen we een eigen Vlaamse sociale zekerheid uit te bouwen. Anderzijds moeten de Vlaamse partijen op federaal niveau ook eens non durven te zeggen. Maatregelen die tegen het belang van de Vlamingen in gaan, moeten we resoluut van de hand wijzen. Leidt dat tot een impasse, zoals Vandenbroucke beweert? Geenszins. Hij heeft trouwens zelf het goede voorbeeld gegeven door een belangenconflict op te starten tegen de federale afschaffing van de doelgroepenpremie voor 50-plussers. Het is dat soort assertiviteit die de N-VA van de Vlaamse partijen vraagt.

Het is opvallend dat telkens als de N-VA van de Vlaamse partijen een beetje moed en assertiviteit vragen om op te komen voor de belangen van de Vlamingen dat zij dan telkens bang worden van hun eigen schaduw en reeds op voorhand aan de Franstaligen te kennen geven dat ze wel degelijk opnieuw plat op de buik zullen gaan.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be