GroenLinks

GroenLinks betuigt steun aan Dalai Lama bij aankomst in Nederland

3 juni 2009

Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks begroet de Dalai Lama vandaag bij zijn aankomst op Schiphol. Zij zal hem de boodschap overbrengen dat zijn geweldloze strijd voor meer autonomie en democratie voor de Tibetanen op brede steun van de Nederlandse bevolking en het Nederlandse parlement kan rekenen.

Minister-president Balkenende vertegenwoordigt dat gevoel niet. Onder druk van China en uit angst de Nederlandse handelsbelangen te schaden, weigert hij de Dalai Lama te ontmoeten, ook al riep een aangenomen Kamermotie van GroenLinks hem daartoe op. Daarmee miskent de premier dat de Dalai Lama, naast religieus leider van wereldniveau ook leider is van de politieke aspiraties van de Tibetanen. Maar vooral vergeet de premier dat het cruciaal is om altijd bereid te zijn een verhaal van twee kanten te horen als je de mensenrechten serieus neemt.

Net als eerder de politieke leiders van Frankrijk, Engeland, Duitsland en België en sinds eergisteren ook Denemarken -, had Balkenende de kans moeten grijpen om van de Dalai Lama zelf te vernemen over de toekomst van Tibet, dat vijftig jaar geleden door China werd ingelijfd. In plaats daarvan neemt Balkenende genoegen met de Chinese versie en bezwijkt hij voor Chinese politieke druk. Hiermee is Nederland de zwakke schakel in het Europees handels- en buitenlandbeleid geworden.

Peters zal de Dalai Lama laten weten dat zij en met haar veel Nederlanders wél zijn verhaal willen horen en achter de verlangens van de Tibetanen staan naar meer vrijheden en zelfbeschikking.