Gemeente Veenendaal


Veenendaal presenteert nieuw Kunst- en cultuurbeleid

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de cultuurnota âCultuur in Veenendaal, een kunst apartâ vast te stellen. De nota beschrijft het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente Veenendaal tot 2012. Op 2 juli 2009 praat de raad over de cultuurnota.

Het culturele leven in Veenendaal vertoont een stijgende lijn. Er is een goed basispakket aan culturele voorzieningen en daarnaast zijn er tal van nieuwe initiatieven. Jaap Pilon, wethouder Kunst en Cultuur: âDat is een goede zaak, want de gemeente Veenendaal wil cultuur van iedereen laten zijn. Dat is ook de kern van de nieuwe cultuurnota. Er moet voor elk wat wils te vinden zijn op cultureel gebied. De één heeft iets met theater en muziek, de ander houdt zich graag bezig met ons cultureel erfgoed en weer een ander met beeldende kunst.â

Â

Cultuur bereikbaar voor iedereen

De gemeente heeft gekeken naar hoe cultureel Veenendaal er nu uitziet, en welke zaken nog extra aandacht nodig hebben. Van daaruit zijn zes doelstellingen geformuleerd: 1. cultuur bereikbaar voor iedereen, 2. cultuur meer zichtbaar in de Veenendaalse samenleving, 3. creëren van een goed productieklimaat, 4. duurzaam en evenwichtig kunstbeleid, 5. ontsluiting van het cultureel erfgoed en 6. meer cultureel ondernemerschap.

Â

Elke doelstelling kent een aantal activiteiten. Enkele voorbeelden zijn:


* cultuureducatie op scholen om cultuur toegankelijk en laagdrempelig te maken voor de jeugd;


* aanpakken van de accommodatieproblemen van de amateurkunst;


* instellen van een gemeentelijke cultuurprijs om talentontwikkeling te stimuleren;


* het ontwikkelen van een historische route door Veenendaal.

Â

Interactieve totstandkoming

Op 31 maart sprak de Raadscommissie Welzijn al positief over de bespreeknotitie van deze cultuurnota. Daarna is de nota op 8 april met het culturele veld besproken. De gemaakte opmerkingen zijn goed mogelijk verwerkt, wat resulteerde in de uiteindelijke cultuurnota âCultuur in Veenendaal, een kunst apartâ. Op 2 juli praat de gemeenteraad over de cultuurnota.