Gemeente Enschede

Uitkomsten haalbaarheidsstudie bekend

Geen dekking voor gemeentelijke plannen Bolhaar West

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten geen vervolg te geven aan de haalbaarheidsstudie Bolhaar West. Alle mogelijke scenario's zijn verre van kostendekkend en voor de uitvoering moet een beroep worden gedaan op de algemene middelen van de gemeente Enschede. Gelet op de huidige economische crisis en de bezuinigingen die op stapel staan is door het college besloten om geen vervolg te geven aan een van de scenario's. De acute problemen van EMOS en Achilles worden nu op de huidige locatie opgelost. Eerste oriënterende gesprekken hierover zijn al gevoerd met beide verenigingen. Tijdens de inloopavond in de kantine van EMOS hebben gisteravond alle inwoners van de Bolhaar kennis kunnen nemen van de resultaten van de uitgevoerde haalbaarheidsstudie.

Aanleiding haalbaarheidsstudie
Aanleiding voor de haalbaarheidsstudie zijn de knelpunten bij de sportverenigingen CVV Achilles en EMOS. Dit onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk is de knelpunten bij de sportverenigingen op te lossen door clustering van sportverenigingen, het versterken van de ecologische verbinding en toevoeging van woningbouw als afronding van dit deel van de stadsrand. Een aantal direct omwonenden en de sportverenigingen zijn betrokken bij het uitvoeren van de haalbaarheidsstudie.

Proces haalbaarheidsstudie
Samen met een aantal direct omwonenden en de sportverenigingen (SVV, TVV, ERC `69, CVV Achilles en EMOS) zijn 14 zgn. functionele modellen opgesteld die op een hoog abstractieniveau aangeven waar welke functie binnen het gebied een plek zou kunnen krijgen. Hieruit zijn uiteindelijk 7 scenario's gedestilleerd waarvan er 2 op uitdrukkelijk verzoek van de klankbordgroepen zijn opgenomen. Deze scenario's zijn vervolgens door de klankbordgroepen en door het gemeentelijk begeleidingsteam beoordeeld. Belangrijke elementen uit die beoordeling waren:
o In welke mate zijn de problemen van de sportverenigingen opgelost? o In welke mate levert de gekozen oplossing een bijdrage aan de impuls voor de sportinfrastructuur in Noord?
o In welke mate verbetert de gekozen oplossing de ecologische structuur van het gebied (verbinding)
o In welke mate verbetert de totale ruimtelijke kwaliteit van het gebied?
o In hoeverre worden de investeringen in sport gedekt door de opbrengsten uit de verkoop van kavels?

Uitkomsten haalbaarheidsstudie
Bijna unaniem werd het basis scenario door de sportverenigingen en direct omwonenden verkozen tot het beste alternatief. In dit scenario blijven EMOS en Achilles zitten waar ze zitten, krijgt Achilles kunstgras en verandert de totale inrichting van het terrein van Achilles.
Groenberaad heeft echter de voorkeur voor scenario 5. In dat scenario verhuist Achilles naar het Horstman Park en wordt de locatie van EMOS heringericht.
Ambtelijk gaat de voorkeur uit naar scenario's 1 en 5. Scenario 1 beantwoord aan het oorspronkelijke idee van de gemeente op basis waarvan deze studie is gestart: 1 groot sportpark aan de Horstlindelaan (aanpassing en uitbreiding Horstmanpark) en woningbouw achter de bestaande lintbebouwing aan de Zamenhoflaan. Hierdoor wordt ca 400 m. vrijgespeeld voor de ecologische verbinding. Alle 3 scenario's zijn echter verre van kostendekkend. Het college heeft daarom besloten om geen vervolg te geven aan een van de scenario's. De acute problemen van EMOS en Achilles (te weinig ruimte en verouderde accomodaties) worden nu op de huidige locatie opgelost. Eerste oriënterende gesprekken hierover zijn al gevoerd met beide verenigingen.

090603Bolhaar_West_scenario_0_def.jpg

Scenario 0, basis

090603Bolhaar_West_scenario_1_def.jpg

Scenario 1

090603Bolhaar_West_scenario_5_def.jpg

Scenario 5

Geplaatst: 03 juni 2009.

3 juni 2009