Gemeente Alkmaar


Uitbreiding maatregelenpakket om prostitutieoverlast te verminderen

Alkmaar, 3 juni 2009

---

Deze maand worden aan de gemeenteraad nieuwe maatregelen voorgesteld om de overlast van prostitutie in de omgeving van de Achterdam verder terug te dringen: beperking van de openingstijden tot 01.00 uur (nu: 03.00 uur), het wegsturen van souteneurs die zich ophouden op de openbare weg en de handelingen van prostituees in de gaten houden (overtreding APV-artikel 3.2.6, lid 2) en het aanscherpen van vergunningenvoorwaarden voor exploitanten van seksinrichtingen. Verder wordt een intensievere aanpak van mensenhandel voorgesteld, evenals het verbeteren van de hulpverlening aan prostituees. Tenslotte wordt deze maand ook een voorstel voor herinrichting van De Dijk gedaan, mede op basis van de uitkomsten van de `afsluitingsproef' die in april jl. is ingegaan en waarbij doorgaand verkeer wordt geweerd. Het pakket maatregelen - dat onderdeel uitmaakt van de Integrale aanpak prostitutie-problematiek Alkmaar 2009 - wordt op 30 juni besproken in de raadscommissie Bestuur en Middelen.

Sinds 2007 staat het onderwerp Prostitutie in Alkmaar erg in de belangstelling. In de afgelopen jaren is gebleken dat de leefbaarheid rondom de Achterdam steeds meer onder druk komt te staan. Gevolg: vele klachten van buurtbewoners over overlast en onveiligheid. Daarnaast: ongewenste criminaliteit zoals b.v. mensenhandel, uitbuiting van prostituees en (toenemend) wapenbezit. In 2007 heeft de gemeenteraad ingestemd met een integrale aanpak op vijf hoofdlijnen, te weten: aanpak van mensenhandel, het toepassen van Bibobprocedures bij het verlengen van de vergunningen, de aanpak van overlast door het treffen van fysieke maatregelen rondom de Achterdam, intensievere politiecontroles in het veiligheidsrisicogebied en uitbreiding van cameratoezicht in de binnenstad.

In het afgelopen jaar is onder meer een belangrijke stap gemaakt met de verdere uitwerking van het zogenaamde barrièremodel, bedoeld om drempels neer te leggen waarmee wordt verhinderd dat mensenhandelaren hun foute praktijken in Alkmaar kunnen uitoefenen. Ook is het cameratoezicht op de Achterdam in handen van de overheid gekomen en is er door de politie regelmatig preventief gefouilleerd in het gebied. Dit laatste is mogelijk door de aanwijzing van de omgeving Achterdam als veiligheidsrisicogebied. Met de buurtbewoners is overleg gevoerd over de veiligheid en de overlast in het Oostelijk stadsdeel van het centrum. Hier is de proef uit voortgekomen om de Dijk voor het autoverkeer af te sluiten waarmee onderzocht wordt of dit de veiligheid in het gebied verbetert en de overlast vermindert. Tenslotte is - na Bibob-onderzoek - een vergunning verleend aan vier exploitanten op de Achterdam. De Bibob-procedure tegen één ondernemer bevindt zich thans in de bezwaarfase: medio juni vindt opnieuw een hoorzitting plaats en daarna neemt de burgemeester een besluit of de vergunning alsnog wordt verleend of definitief wordt geweigerd.

Om de positie van prostituees te verbeteren wordt voorgesteld om een centrum voor prostitutiezorg in te voeren. Prostituees kunnen bij het centrum terecht voor gezondheidsproblemen, maatschappelijk werk, juridische trajecten, advies over `uitstaptrajecten' (waaronder loopbaanbegeleiding en opvang) en het volgen van uiteenlopende trainingen.
03 juni 2009