Gemeente Amersfoort
Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 3 juni 2009

Gemeente kiest voor bewonersvoorstel inrichting Kersenbaan

Het participatietraject rond de inrichting van de Kersenbaan, de weg die de A28 met de binnenstad van Amersfoort zal verbinden, heeft bruikbare oplossingen opgeleverd voor de inrichting van de openbare ruimte. Het college van burgemeester en wethouders heeft 2 juni besloten het voorstel van de participatiegroep voor de ligging van de weg, het groen, parkeren en de plaats van de geluidsschermen, over te nemen. Dit voorstel is een combinatie van twee varianten die de gemeente aan de participatiegroepen heeft voorgelegd.

Het college heeft alle drie de varianten beoordeeld en uiteindelijk gekozen voor 'de variant waar direct omwonenden zich het best in kunnen vinden'. Ten aanzien van de plaatsing van geluidsschermen houdt deze variant in dat er geen schermen op de erfafscheiding worden geplaatst. De schermen blijven dicht bij de Kersenbaan. De Gerard Doustraat blijft vrij van schermen. Met de afronding van het participatietraject is de daadwerkelijke uitvoering weer een stap dichterbij gekomen.

De afgelopen maanden heeft een intensief participatietraject plaats gevonden met ongeveer dertig inwoners. Dit heeft geleid tot een tussenbesluit in april, waarin het college de ligging van de Kersenbaan heeft vastgelegd. Vervolgens is er met de participatiegroep verder gesproken over de ligging van de geluidsschermen, het parkeren en het groen in de wijken. Op 13 mei jl. is aan een brede groep inwoners het voorstel uit het participatietraject gepresenteerd.

Vervolg
De volgende stap is om tot een definitief ontwerp te komen. Een van de stappen die moet worden genomen is het zoveel mogelijk beperken van de geluidsbelasting. Hiervoor worden maatregelen getroffen in de vorm van geluidsschermen en stil asfalt. Ondanks dat wordt de voorkeursgrenswaarde volgens de Wet geluidhinder op sommige punten nog steeds overschreden. De gemeente is van plan om hiervoor een ontheffing te verlenen.

Vanaf donderdag 11 juni 2009 kan gedurende zes weken het ontwerpbesluit van de ontheffing worden ingezien bij de Observant en kunnen zienswijzen naar voren worden gebracht. Mede op basis van de zienswijzen zal het college vervolgens een definitief besluit nemen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort