Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

Eerste evaluatie jongerenwerk De Baarsjes

Sinds januari verzorgt The Mall al het jongerenwerk in De Baarsjes. De resultaten stemmen het bestuur tevreden. Het jongerenwerk komt, na de vertraagde start als gevolg van discussie over de gunning, goed op gang. Er zit een stevige groei in het aantal activiteiten dat The Mall aanbiedt. Ook groeit het aantal jongeren dat meedoet aan de activiteiten in de jongerencentra.

Er wordt driftig gerapt in de muziekstudio van Club Rainbow. De kookclub loopt lekker, en de dansers draaien goed mee. De nieuwe meidenactiviteiten worden goed ontvangen. De jongereninloop kent een stijgend aantal bezoekers. Veel van de inspanningen van de komende tijd zijn er op gericht om de jongeren in actie te krijgen. Om ze meer bij activiteiten te betrekken en aan het eigen talent te laten werken.

Opvallend is dat een groot deel van het jongerenwerk niet in de buurthuizen maar op straat plaatsvindt. Voor een deel gaat het om promotie van activiteiten in jongerencentra bij een lastig bereikbare doelgroep. Een deel van het jongerenwerk bestaat daarnaast uit het promoten van stage, werk of scholing bij jongeren die op straat rondhangen.

Het stadsdeel en The Mall hebben afspraken gemaakt om de neutraliteit van het jongerenwerk te garanderen. Hiervoor is een aparte Stichting opgezet, The Mall De Baarsjes. Deze functioneert onafhankelijk van de moederorganisatie Youth for Christ. De nieuwe stichting heeft eigen doelstellingen en een eigen bestuur. De diverse samenstelling van het personeel is een van de garanties dat The Mall De Baarsjes geen evangeliserende activiteiten uitvoert.