Gemeente Eersel


Tour de Brabant

!logo.jpg

Op woensdag 3 juni 2009 organiseert de Stichting Regie over Eigen Leven in de gemeente Eersel in het kader van de Tour de Brabant een inspirerende ontmoeting tussen mensen met en zonder beperking. Deze bijeenkomst vindt plaats in Sociaal Cultureel Centrum de Muzenval, Dijk 7 in Eersel van 19.30 uur- 22.00 uur.

Meedoen in de samenleving - oftewel participatie - heeft volop de aandacht. Allochtonen, ouderen, jongeren en ook mensen met een beperking wordt gevraagd mee te doen in de samenleving.

Dat meedoen wordt niet zozeer bepaald door de zorg die iemand nodig heeft, maar meer door de ruimte en ondersteuning die geboden wordt om ieders kwaliteiten te benutten. Dat is het beroep dat de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) op de (lokale) samenleving doet. Vervolgens is het ieders verantwoordelijkheid om naar vermogen ook zelf bij te dragen aan de samenleving. Door te werken, door actief te zijn in je eigen persoonlijke netwerk, door bij te dragen in je woonomgeving. Dat vraagt om verantwoord burgerschap van ieder mens.

Voor velen is het maken van persoonlijke en eigen keuzes vanzelfsprekend waar het gaat om de invulling van dat verantwoord burgerschap. Maar niet voor iedereen. Juist voor mensen met een verstandelijke beperking is dit nog niet altijd vanzelfsprekend. Een gemiste kans. Want ook mensen met een verstandelijke beperking willen ertoe doen in onze samenleving. Ook in de gemeente Eersel. Ook zij zijn burgers net als u, met rechten en plichten. Met mogelijkheden, kwaliteiten en kracht die onze samenleving verrijken.

Gelukkig zijn er voorbeelden hoe er, soms op kleine schaal, meer ruimte ontstaat voor deelname van mensen met een verstandelijke beperking aan de samenleving. Voorbeelden die de beeldvorming positief beïnvloeden en inspirerend zijn voor anderen om ook ruimte te maken. Voorbeelden die verhelderen hoe mensen met een verstandelijke beperking invulling geven aan hun dagelijkse plichten als medeburger. Voorbeelden die laten zien hoe zij, met respect voor hun beperkingen en rekening houdend met hun persoonlijke mogelijkheden, meedoen in het leven van alledag.

Mensen met een verstandelijke beperking willen meer bieden dan alleen hun handicap. Zij vragen daarvoor ruimte. Ruimte om te zijn wie ze kunnen zijn, om zelf keuzes te kunnen maken en hun talenten te ontwikkelen en te gebruiken. Zodat zij ertoe doen.

De Stichting Regie over Eigen Leven heeft zich de afgelopen jaren ingezet om die ruimte te creëren. Zodat ook mensen met een verstandelijke beperking regie kunnen voeren over hun leven en daarmee zeggenschap hebben over hun dagelijks leven en hun plek in de samenleving. Net als ieder ander.

In de bijeenkomst die op 3 juni a.s. plaatsvindt staat het meedoen van mensen met een beperking in de lokale samenleving centraal. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Regie over Eigen Leven. Deze stichting stimuleert in het kader van hun Tour de Brabant het gesprek in de lokale Brabantse samenleving over de deelname en positie van mensen met een verstandelijke beperking.

In deze bijeenkomst worden voorbeelden getoond uit onze eigen omgeving hoe het meedoen van mensen met een beperking nu al vorm krijgt. Vervolgens vindt er een discussie plaats over de mogelijkheden en kansen die er zijn om dit meedoen verder uit te breiden. Want mensen met een beperking en de samenleving verrijken elkaar.

Het programma is als volgt:

Welkomstwoord door Ria van der Hamsvoord - Huijbers, wethouder Maatschappelijke en sociale zaken;

Korte introductiefilm over het thema `Regie over Eigen Leven';

Inleiding door een vertegenwoordiger van de Stichting Regie over Eigen Leven die het ontstaan en de resultaten van het werk van de Stichting Regie presenteert;

Lokaal Verhaal
Presentatie van lokale `mooie voorbeelden' waaruit meedoen aan de lokale samenleving met meer Regie over Eigen Leven blijkt;

`Open de Cirkel'

Aan de hand van vragen en stellingen gaan we met u in gesprek over het thema Regie over Eigen Leven, over de mogelijkheden die ieder vanuit zijn eigen positie en kwaliteiten heeft om daaraan bij te dragen;

Afsluiting met een muziek en zang.

Voor deze bijeenkomst zijn diverse personen en instanties uitgenodigd waaronder de plaatselijke zorg- en welzijnsinstellingen, plaatselijke ondernemersverenigingen, het onderwijs, wijk- en buurtverenigingen, sport- en cultuurverenigingen.

Mocht u geen uitnodiging hebben ontvangen en heeft u interesse om deze avond bij te wonen dan bent u van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.