Ingezonden persbericht


Veel bedrijven bereid duurzaam te investeren ondanks crisis

Alphen aan den Rijn, 3 juni 2009

Ondanks de crisis tonen wereldwijd veel mkb-bedrijven bereidheid om duurzame toepassingen te introduceren. Zelfs als dat een negatief effect heeft op het bedrijfsresultaat. Dit komt naar voren uit het jaarlijkse International Business Report (IBR 2009) van accountancy- en adviesorganisatie Grant Thornton. In Nederland gaf 42 procent van de ondervraagde mkb-bedrijven aan bereid te zijn om duurzame toepassingen te introduceren, zelfs als dat het bedrijfsresultaat negatief beïnvloedt. Bij de vraag hoe milieuvriendelijk zij het Nederlandse bedrijfsleven beschouwen, kwam de balans tussen 'erg vriendelijk' en 'erg onvriendelijk' uit op +37 procent. EU-breed en wereldwijd ligt dit op respectievelijk +23 procent en +30 procent. Een hoopgevende uitkomst met oog op Wereld Milieu Dag deze vrijdag.

Opmerkelijke verschillen

Hoewel het Nederlandse bedrijfsleven in milieuvriendelijk opzicht dus bovengemiddeld scoort, ligt de bereidheid tot duurzame investeringen met 42 procent onder het wereldwijd gemiddelde van 51 procent. Landen als Turkije, Griekenland Argentinië en China hebben weliswaar een lage dunk van de milieuvriendelijkheid van hun bedrijfsleven, maar tonen juist de meeste bereidheid om duurzame toepassingen in te voeren. Daar tegenover zeggen mkb-bedrijven in landen als Rusland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk - waar een even lage dunk werd gemeten- veel minder bereid te zijn zulke toepassingen te introduceren als die het bedrijfsresultaat schaden.

De Scandinavische landen hebben - eigenlijk niet verbazingwekkend - de hoogste dunk van de milieuvriendelijkheid van hun bedrijfsleven. Gemiddeld +61 procent. Griekenland en Turkije zijn hekkensluiters met respectievelijk -42 procent en -41 procent. De bereidheid om duurzaam te investeren is het grootst in Zuid-Oost Azië en Latijns-Amerika: respectievelijk +57 procent en +56 procent. De bereidheid binnen Latijns-Amerika wordt nog eens onderstreept door het optreden van Mexico als gastland voor Wereld Milieu Dag op 5 juni.

Leidende factor

Bert van 't Veer, partner en milieu-accountant bij Grant Thornton: "Het is interessant om te zien waar in de wereld de grootste voorkeur voor duurzame toepassingen ligt. Ondanks de crisis is duidelijk dat winst niet de enige leidende factor is voor het mkb. Ik denk dat bedrijven die nu een 'groene agenda' blijven aanhouden wel eens de bedrijven kunnen zijn met de beste uitgangspositie wanneer de spiraal zich weer opwaarts beweegt."


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht