Zwaardere straffen voor agressiedaders

03/06/2009 19:34

FNV Vakcentrale

Zwaardere straffen voor daders van agressie of geweld tegen publieke dienstverleners zijn rechtvaardig, zo oordeelde de rechter in Amsterdam vandaag. ABVAKABO FNV is blij met die uitspraak. De bond vindt dat geweld tegen medewerkers in de publieke sector nooit gewoon mag worden.

Vandaag was de tweede dag van de zogenaamde themazittingen in Amsterdam waarbij verdachten van agressie tegen overheidspersoneel terecht stonden. De Officier van Justitie eiste in de themazittingen dubbele straffen voor de daders van agressie en geweld tegen dienstverleners in de publieke sector. Volgens de rechter staat een dubbele strafmaat voor hem niet bij voorbaat vast, maar in veel van de zaken die vanmiddag dienden, volgde de rechter de eis van de Officier van Justitie. De daders kregen een dubbele straf.

ABVAKABO FNV is blij met de uitspraken. "Wij vinden dat de maat inmiddels vol is", verklaart vakbondsbestuurder Ruud Kuin. "Jarenlang hebben we via intenties en convenanten geprobeerd om iets tegen agressie te doen. Zo hebben we vorig jaar de aanzet gegeven om te komen tot één landelijk registratiesysteem voor incidenten bij gemeenten. Op 15 mei 2008 is dat systeem in aanwezigheid van minister Ter Horst in Almere in gebruik genomen. Nu, een jaar later, is het systeem in zes van de 440 gemeenten in gebruik genomen. Terwijl wij onze leden oproepen om altijd melding te maken van een incident, worden niet eens alle incidenten geregistreerd. Het geeft het vrijblijvende karakter aan van alle afspraken die tot nu toe zijn gemaakt. Maar het is vijf voor twaalf en wat ons betreft is de tijd van vrijblijvendheid voorbij."

ABVAKABO FNV heeft daarom stappen gezet om te komen tot bindende afspraken tussen werkgevers, vakbonden en de politiek. De afspraken moeten worden vastgelegd in de sector cao's, zodat ze een juridische status hebben en dus ook afdwingbaar zijn. Afspraken uit de 'cao Veilige Werkplek' zijn onder andere:


-het vaststellen van een 'norm' waarmee voor iedere medewerker, klant en burger duidelijk is wat toelaatbaar is en wat niet


-afspraken waarin staat dat een medewerker het recht heeft om het werk neer te leggen bij overtreding van de norm


-afspraken over een verplicht landelijk registratiesysteem


-verplichte trainingen voor medewerkers (zodat ze alles wat binnen de afgesproken norm gebeurt beter kunnen hanteren)


-de afspraak dat werkgevers de schade voor werknemers vergoeden en deze proberen op de dader te verhalen.

Eerder organiseerde de FNV op 6 april al een landelijke actiedag tegen agressie en geweld. De actiedag was een reactie op de uitslag van de enqu(ee)te ikmeldagressie.nl, waarin 43 procent van de medewerkers in de publieke sector aangaf wekelijks te maken te hebben met verbaal geweld en tien procent met fysiek geweld.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (