Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Voorjaarsnota: bekostiging politie, afspraken medeoverheden en versobering bedrijfsvoering


3 juni 2009

De Voorjaarsnota 2009 is de eerste rapportage van het kabinet over de uitvoering van de begroting 2009. Hierin geeft het kabinet een overzicht van wijzigingen voor het begrotingsjaar 2009 ten opzichte van de Miljoenennota 2009. Daarnaast zijn het stimuleringspakket (2009 en 2010) en de invulling van de tekortreductie van 1,8 miljard voor 2011 en verder uit het aanvullend beleidsakkoord in de Voorjaarsnota uitgewerkt. De meest in het oog springende veranderingen voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn: politie, aanvullende afspraken met medeoverheden en versobering van de bedrijfsvoering bij het rijk.

Politie

Een aantal CAO's in de publieke sector waaronder politie en het Rijk, blijkt achteraf te duur. De bekostiging is gekoppeld aan de loonontwikkeling in de markt. Deze is gedaald ten opzichte van de eerdere ramingen. De CAO's worden niet opengebroken. Dekking voor de CAO-problematiek wordt op verschillende manieren gevonden. Bij de politie bijvoorbeeld door bekostiging uit het eigen vermogen van de korpsen en het verminderen van de instroom van aspiranten in de jaren 2010 t/m 2012. De beperking van de instroom van aspiranten zal niet tot gevolg hebben dat er minder blauw op straat komt. De politiesterkte daalt in deze kabinetsperiode niet onder de aan de Kamer toegezegde streefsterkte voor 2010 van 52.200. De daling van het aantal aspiranten heeft ook geen gevolgen voor de beschikbare operationele sterkte. De minister is in overleg met de gezamenlijke korpsbeheerders van de Nederlandse politiekorpsen over eventuele alternatieve maatregelen zoals gezamenlijke inkoop, verlaging van ict-uitgaven en herziening van het politieonderwijs. De Tweede Kamer wordt nader geïnformeerd over de uitkomsten van dit overleg.

Aanvullende afspraken met medeoverheden

In constructief overleg met de vertegenwoordigers van provincies, waterschappen en gemeenten is een samenhangend pakket aan afspraken gemaakt in het licht van de economische situatie en het Aanvullend Beleidsakkoord. De kern van deze afspraken betreft de ontwikkeling van het accres over periode 2009-2011, waarmee in 2011 een besparing wordt ingeboekt van 645 mln. Ook zijn afspraken gemaakt over Wabo, Wmo en NHG en zal er, waar relevant, overleg met medeoverheden plaatsvinden over stimulerings- en ombuigingsmaatregelen. De afspraken bieden financiële rust en zekerheid voor alle partijen.

Versobering bedrijfsvoering rijk

Het Kabinet wil op termijn EUR 250 miljoen besparen op haar eigen bedrijfsvoering. Hiertoe werkt de minister van BZK nog een nader voorstel uit voor de versobering van de bedrijfsvoering van het rijk. Om besparingen te realiseren wordt besloten tot uitbreiding van categoriemanagement. Hiervoor is een pakket aan maatregelen op het terrein van alle categorieën uit het rijksbrede inkoopmanagement nodig, naast huisvesting, facilitair en ict.

De volledige voorjaarsnota 2009 is het vinden op de site van het ministerie van Financiën.