Ingezonden persbericht


PERSBERICHT (20 mei 2009)
Uitnodiging onthulling kunstwerk Waakzaam van Ben Raaijman

Waakzaam: openbare rustmomenten in het Westfriese landschap

3 juni aanstaande wordt het kunstwerk Waakzaam van beeldend kunstenaar Ben Raaijman (1959) door dijkgraaf Luc Kohsiek, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gedeputeerde cultuur Sascha Baggerman van de Provincie Noord-Holland te Kolhorn onthuld. Zelf noemt Ben Raaijman deze 'oculairen'bij gemaal Waakzaamheid Haakjes in de werkelijkheid, openbare rustmomenten in het landschap. De twee bouwwerken geven uitzicht op twee heel verschillende plekken rond de Westfriese Omringdijk. Nieuw land en eeuwenoude polder worden hier onder de aandacht gebracht.

Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil zijn kerntaak 'veiligheid' extra zichtbaar maken nadat het de capaciteit van drie boezemgemalen met 50% heeft vergroot. Het project Waakzaam gaat in op een zeer oud gebruik; de oculaire inspectie van de dijkgraaf en zijn landmeters van de dijken. 'Waakzaam' verbeeldt deze kerntaak van het Hoogheemraadschap en biedt door een nieuwe uitkijk vanaf de Westfriese Omringdijk spectaculaire inzichten op het uitzicht. Mensen op terpen, land achter de dijken, dorpen onder golven, bedijken na wijken, land was hier zee. Vele instanties - met de provincie Noord-Holland en de gemeente Niedorp voorop - hebben meegewerkt aan het realiseren van Waakzaam.

Westfriese Omringdijk

De Westfriese Omringdijk is een imponerend historisch bouwwerk en provinciaal monument van 126 kilometer lang en de verbindende schakel tussen oude steden als Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar en Schagen. Het meerjarig cultureel programma waarin de provincie Noord-Holland, 19 Westfriese gemeenten, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Westfries Genootschap en vele andere maatschappelijke partners samenwerken, geeft de Westfriese Omringdijk toekomst. Op duurzame wijze wordt de Westfriese Omringdijk ontwikkeld als de icoon voor de regio Westfriesland, als het monument van Noord-Holland en als de cultuur-toeristische bestemming voor een bovenregionaal publiek. In 2009 start de promotie van bestaande publieksactiviteiten op en nabij de Westfriese Omringdijk.

Informatie en aanmelding

Ontvangstlocatie (vanaf hier vervoer per bus):
Gemeentehuis Nieuwe Niedorp
De Meet 1
1733 AZ Nieuwe Niedorp

Datum, tijd:
3 juni aanstaande, vanaf 14.30 uur

Meer info en aanmeldingen:
Ellen Klaus
Programmamanager Kunst en Cultuur Noord-Holland
ellenklaus@kcnh.nl
(06) 24 25 35 39