Ingezonden persbericht


woensdag 3 juni 2009

Beursfondsen gooien 65 miljard over de balk

Amsterdam, 3 juni 2009 - De grote Nederlandse beursfondsen kochten de afgelopen jaren voor 65 miljard euro aan eigen aandelen in om de koers te laten stijgen. Het hielp totaal niet. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Elsevier.

Elsevier berekende hoeveel geld de huidige 25 AEX-fondsen aan aandeleninkopen hebben besteed vanaf 2004 tot en met 2008.

Ook is bekeken hoe hun koersen zich in die periode ontwikkelden en wat er met de totale beurswaarde van die fondsen is gebeurd.

De afgelopen jaren, toen de meeste bedrijven geld zat hadden, was het inkopen van aandelen een populaire bezigheid.

Bedrijven als ING, KPN, Ahold en Shell kochten elk voor miljarden euro's aan eigen aandelen in. Ze wilden 'scherp' gefinancierd zijn en aandeelhouderswaarde creëren.

Als een bedrijf eigen aandelen inkoopt en die vernietigt, daalt het aantal aandelen. Dat betekent dat de winst over minder aandelen wordt verdeeld en dat de winst per aandeel dus stijgt. Dat moet er - in theorie - toe leiden dat de beurskoers stijgt.

Alleen: de praktijk is weerbarstiger. Het heeft er alle schijn van dat bedrijven die hun geld de afgelopen jaren op die manier hebben besteed, er slechter voorstaan dan bedrijven die hun geld ouderwets investeerden.

Wat bleek? Aandeleninkopen worden voor de korte termijn bedacht en uitgevoerd, en dan bijna exclusief in periodes dat er veel geld voorhanden is en de beurskoersen hoog zijn.

Bovendien is er geen zichtbaar verband tussen inkopen en koersprestaties - en blijkt de omzetgroei van inkopende ondernemingen vaak achter te blijven bij die van concurrenten. Soms groeien ze helemaal niet meer.

Met alle schadelijke gevolgen vandien. Door hun vaak geringe groei worden Nederlandse beursfondsen gemeden door grote beleggers.

De AEX-hoofdindex blijft achter bij andere internationale beursindices. Gewoon, omdat topmanagers het geld van 'hun' ondernemingen liever weg lijken te geven dan te investeren.