Socialistische Partij Rotterdam

Rotterdammers: Europa moet afblijven van publieke diensten

03-06-2009 * Een overgrote meerderheid van de Rotterdammers wil niet dat Europa zich bemoeit met haven, post, zorg, onderwijs en openbaar vervoer in Rotterdam. Dat blijkt uit een flitsonderzoek dat de SP de afgelopen week op de Rotterdamse markten uitvoerde. SP'ers ondervroegen 200 Rotterdammers over waar Europa zich mee moet bemoeien, en waar de EU vanaf moet blijven. (Zie ook de tabel onderaan dit bericht)

SP'er Kevin Levie: 'Het onderzoekje is natuurlijk niet volledig representatief, maar geeft wel een breed gedeeld gevoel onder de Rotterdammers weer. Op terreinen als milieu en klimaat en het aanpakken van grote bedrijven is Europese samenwerking nodig, maar Europa zou moeten afblijven van de Nederlandse publieke sector en arbeidsvoorwaarden. Dat komt in grote lijnen overeen met het onderzoek van 21minuten.nl dat vorige week werd gepresenteerd. Wij hebben de afgelopen weken veel moeite gedaan om duidelijk te maken wat de invloed van Europa is op bijvoorbeeld de Rotterdamse thuiszorg en haven, en wat er wat ons betreft anders moet.'

Met name de laatste dagen is de belangstelling voor de verkiezingen op straat groeiende, en de SP hoopt daarom morgen in Rotterdam een goede uitslag te behalen. Ook op de verkiezingsdag voert de partij nog flink campagne. Zo folderen SP'ers morgenochtend van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur bij Rotterdam Centraal. 's Ochtends helpt ook SP-lijsttrekker Dennis de Jong mee. Morgenavond vanaf acht uur zijn leden en sympathisanten van harte welkom in het partijkantoor aan de Teilingerstraat 21-A, om te proosten op een goede uitslag.

Flitsonderzoek SP: tweehonderd Rotterdammers is op straat gevraagd of zij vonden dat Europa meer invloed moet uitoefenen op een bepaald beleidsterrein, of dat de zeggenschap daarover in Nederland zou moeten liggen.

Europa moet zich bemoeien met: ja...nee...neutraal Milieu80%17%3% Terrorisme82%14%4% Energie19%79%3% Haven8%87%5% Post8%85%6% OV12%82%7% Zorg13%82%5% Onderwijs16%77%6% Arbeidsvoorwaarden18%76%6%