Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


03 jun 2009

`Winkeldief dubbel gepakt' van start in Arnhem

Winkeldieven gaan in Arnhem betalen voor de overlast die zij winkeliers bezorgen. Het Regionaal Platform Criminaliteitsheersing (RPC) Gelderland-Midden is in Arnhem op 1 juni gestart met de voorbereidingen van het project 'Winkeldief dubbel gepakt'.

Dubbel gepakt!
Een diefstal op heterdaad kost een winkeldief straks 151 euro. De kosten komen bovenop de normale boete voor het stelen uit de winkel en zijn een vergoeding voor het oponthoud en de overlast die de dief een winkelier bezorgt. De winkeldief wordt dus dubbel gepakt.

Het RPC Gelderland-Midden en de Stichting Overlastdonatie (SODA) gaan namens de winkeliers het bedrag bij winkeldieven incasseren. Het RPC Gelderland-Midden is een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven, de Kamer van Koophandel, de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie Gelderland-Midden.

Gratis deelname
Ruim vijfhonderd winkeliers in de Arnhemse binnenstad, winkelcentrum Presikhaaf en winkelcentrum Kronenburg kunnen gratis deelnemen aan het project. Alle kosten van de pilot worden voorgeschoten door het RPC.

Geselecteerde winkeliers worden actief voor deelname aan het project benaderd . Zij kunnen (kosteloos) een veiligheidsscan van hun zaak laten maken. Een deskundige bekijkt dan of de winkel voldoet aan de minimale veiligheidseisen. Bij aanhouding van een winkeldief moet een winkelier altijd de politie inschakelen en aangifte doen.

Winkeliers krijgen ook gratis een of meerdere waarschuwingsborden voor in hun winkel met daarop de duidelijke tekst: 'Winkeldief dubbel gepakt. Van elke winkeldiefstal doen wij aangifte bij de politie. Bovendien brengen wij de dader 151 euro in rekening voor oponthoud en overlast.'

Minder winkeldiefstallen
Jaarlijks worden in Arnhem ongeveer 750 winkeldieven op heterdaad betrapt. Het project 'Winkeldief dubbel gepakt' heeft als doel het aantal winkeldiefstallen te verminderen, ondernemers schadeloos te stellen en de aangiftebereidheid te verhogen. Soortgelijke projecten in Groningen, Utrecht en Amsterdam laten een forse daling van de winkelcriminaliteit zien.