Warchild


Kinderboek over oorlogskinderen voor oorlogskinderen

4 juni 2009 -
Haal de oorlog uit het Kind, een uitgave van Clavis Uitgeverij. Dit kinderboek biedt een verzameling getuigenissen van kinderen uit oorlogsgebieden in de hele wereld. Kinderen vertellen en tekenen wat ze meemaakten, hoe zij de oorlog hebben ervaren. Omdat eten soms een tijdelijke troost is bij verdriet, staan in deze bundel ook recepten van kinderen uit alle windstreken. "Hopelijk wordt de lezer geïnspireerd om een benefietdiner voor War Child te organiseren met recepten uit het boek", aldus Miriam Samson.

Zaterdag 30 mei overhandigden Martijn en Judith van de Vlissingse School Vereniging het boek aan Dennis de Nooijer een Nederlands oud-voetballer. Dennis de Nooijer hoopt dat zoveel mogelijk oorlogskinderen worden geholpen. Voetbal is een belangrijk element in de hulpverlening van War Child. Door sporten probeert War Child de oorlog uit oorlogskinderen te halen. Martijn (11 jaar) begrijpt heel goed hoe belangrijk het is dat alle kinderen kunnen spelen. Hij vindt voetbal een vorm van vrijheid, "omdat je dan lekker vrij kan spelen."

De leerlingen van de Vlissingse School Vereniging maakten tijdens een workshop op school tekeningen over vrijheid. Deze tekeningen zijn te bezichtigen in boekhandel De Drukkerij in Middelburg. Het contrast met de tekeningen in het boek, gemaakt door kinderen in oorlogsgebieden is veelzeggend.

`Haal de oorlog uit het kind' is samengesteld door Miriam Samson en geheel belangeloos uitgegeven door Clavis Uitgeverij. Voorwoorden zijn geschreven door chefkoks Herman den Blijker en Pierre Wind. Het boek is te koop bij boekhandel De Drukkerij in Middelburg en viawww.clavisbooks.com. Van elk verkocht boek gaat EUR 1,- naar War Child.