Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 4 juni 2009

UvA ondertekent Charter Talent naar de Top

Gepubliceerd op 4 juni 2009

De Universiteit van Amsterdam heeft onlangs het Charter Talent naar de Top ondertekend. Doel van dit charter is een hogere toestroom, doorstroom en behoud van vooral vrouwelijk talent in topfuncties, bij zowel overheden als bedrijfsleven. Met de ondertekening committeert de UvA zich aan het bevorderen van de doorstroom van vrouwen naar de top. Het komende halfjaar wordt eerst onderzoek gedaan en wordt een concreet plan opgesteld. In een nulmeting zal worden gekeken waar de UvA nu staat met betrekking tot het percentage vrouwen op verschillende wetenschappelijke functies. Vervolgens worden concrete doelstellingen geformuleerd en wordt een plan van aanpak opgesteld om die doelstellingen te bereiken. Het College van Bestuur van de UvA heeft eerder dit jaar al aangekondigd in ieder geval te streven naar een percentage van 25% vrouwelijke hooglaren binnen de komende vijf jaar. Dat percentage ligt nu nog op 16%, waarmee de UvA reeds boven de eerder door minister van OCW Ronald Plasterk aangegeven landelijke streefnorm zit van 15%. Het huidig landelijk gemiddelde is 11%.

Bijeenkomst ondertekenaars

Op woensdag 3 juni vond een landelijke bijeenkomst plaats waar de eerste resultaten van ondertekenaars werden gepresenteerd en waar recente ondertekenaars van het charter bijeen kwamen om ervaringen en gedachten uit te wisselen. Hierbij was ook prof. dr. Dymph van den Boom, rector magnificus van de UvA, aanwezig. Minister Plasterk (OCW) en staatssecretaris Heemskerk (EZ) woonden de bijeenkomst bij om het belang van diversiteit te benadrukken.

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie over de bijeenkomst.

Verwijzingen

Nieuwsartikel op website Talent naar de Top

Totstandkoming charter

Het charter is ontwikkeld door TopBrainstorm, een initiatief dat in mei 2007 startte. Het is tot stand gekomen in samenwerking met VNO-NCW, de FNV, de SER en vertegenwoordigers van bedrijven, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en het Ministerie van Economische Zaken. De Commissie Monitoring Talent naar de Top ziet erop toe dat ondertekenaars ban het charter hun toezeggingen om meer vrouwen naar topposities te laten doorstromen ook echt nakomen.

Andere ondertekenaars

Op dit moment is het charter ondertekend door in totaal 87 organisaties, die gezamenlijk bijna 6% van het totaal aantal werknemers in Nederland vertegenwoordigen. Een groot aantal universiteiten doet mee: Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Tilburg, Technische Universiteit Delft en Universiteit Twente.
Bron: UvA Persvoorlichting