Senternovem

04-06-2009 | Nationaal Expertisecentrum Warmte

Bedrijven beseffen steeds meer dat ze geld kunnen verdienen met efficiënte warmte- en koudetechniek. En daarvoor kunnen ze prima terecht bij het Nationaal Expertisecentrum Warmte van SenterNovem. Op 16 april opende Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) het Nationale Expertisecentrum Warmte (NEW) tijdens het congres 'Warmte op Stoom: Van ambitie naar actie'.

Wat doet het NEW?
"Het NEW verstrekt betrouwbare en objectieve kennis aan beslissers in de gebouwde omgeving en de industrie. Onze expertise is de duurzame warmte- en koudevoorziening", aldus projectleider Lex Bosselaar, adviseur van SenterNovem. "Het expertisecentrum richt zich op de Trias Energetica: besparing, duurzaamheid en efficiënte opwekking." Het NEW werkt met concrete instrumenten: een website; een helpdesk; de uniforme meetlat voor alle warmte- en koudetechnieken; afwegingskaders voor gemeenten en good practices. Gebruikers vinden hier snel hun weg. Er liggen al plannen om de toolkit verder uit te breiden. Ook het ministerie van Economische Zaken is zeer te spreken over de nieuwe kennisbank. Projectleider Warmte op Stoom Ad Schoof: "NEW brengt samenhang in ons beleid, en helpt om het mooie potentieel te benutten."

Restwarmte
Tijdens het congres kwamen onder andere zeven innovatieve projecten voor het benutten van restwarmte aan bod. Tijdens de paneldiscussie bleek restwarmte in de industrie een boeiend thema. Hamvraag: kan de industrie wel iets met restwarmte? Industriële processen vragen om (veel) hogere temperaturen. Die conclusie betekent niet dat de industrie restwarmte laat voor wat het is. De sector zoekt graag samenwerking met partijen die er wél mee uit de voeten kunnen. Idee vanuit het veld: misschien moet de overheid helpen om belemmeringen bij complexe samenwerkingsverbanden op te lossen. De minister van Economische Zaken koos duidelijk positie in de discussie centraal/decentraal. "We willen terug naar de bron, naar lokale initiatieven", stelde zij. "Vraag en aanbod vinden elkaar nog niet. De sector moet dus méér streven naar maatwerk. We moeten af van het idee dat het allemaal wel centraal geregeld wordt."

Energie
SenterNovem adviseur Esther Keijser, betrokken bij de organisatie van het congres: "Goed om deze partijen bij elkaar te brengen. Ze delen onderling veel expertise. Na het congres kregen we veel reacties van enthousiaste deelnemers. Er zit veel energie en activiteit achter verduurzaming. Dat belooft veel goeds."

Meer informatie:
www.expertisecentrumwarmte.nl
www.senternovem.nl/sbir: voor de verslagen van het congres. Contact

U kunt bellen naar het Nationaal Expertisecentrum Warmte, dagelijks te bereiken van 9.00 - 12.00 uur.
telefoonnummer: 030 - 239 35 33. Of ga naar het contactformulier.

Meer informatie

Small Business Innovation Research Programma (SBIR)