Provincie Utrecht

Ondanks economische recessie sluitende begroting 2009-2010

4-6-2009 -

Ondanks de economische recessie is het Gedeputeerde Staten van Utrecht gelukt om de begroting 2009-2010 sluitend te maken. De economische omstandigheden leiden, zoals ook bij veel andere overheden, bij de provincie Utrecht tot minder inkomsten. Lopende discussies over de inkomsten van Utrecht uit het provinciefonds, minder geld uit de motorrijtuigenbelasting en treasury-inkomsten zijn voorbeelden hiervan.

Op basis van het huidige financieel inzicht blijkt dat er voor de jaren na 2010 een herprioritering nodig is om een sluitende meerjarenbegroting te verkrijgen. Zeker nu het kabinet heeft voorgesteld om de provincies vanaf 2011 jaarlijks met 300 miljoen euro te korten. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota `Balans tussen investeren en bezuinigen' die GS hebben vastgesteld.

De provincie Utrecht draagt actief bij aan de bestrijding van de economische recessie. Met Provinciale Staten is afgesproken dat in de huidige collegeperiode extra wordt geïnvesteerd in de Utrechtse economie en samenleving. Dat gebeurt door projecten te versnellen of door extra te investeren. Hiervan zijn Energiek Utrecht en het fonds Erfgoedparels twee voorbeelden.

Energiek Utrecht
Energiek Utrecht is een impuls van de provincie Utrecht voor energiebesparing in bedrijfspanden en woningen. Inwoners van de provincie Utrecht en bedrijven krijgen een bijdrage in hun kosten voor energiebesparingsmaatregelen. Hiervoor kunnen zij vanaf september bij één loket aankloppen. Voor gratis energieadvies, voor de uitvoering van besparingsmaatregelen en de subsidieaanvraag. Energiek Utrecht is financieel aantrekkelijk. Geen lening maar een directe bijdrage in de portemonnee. GS doen aan PS het voorstel hiervoor 20 miljoen te investeren.

Fonds Erfgoedparels
Voorgesteld wordt ook om in het bestaande fonds Erfgoedparels 6 miljoen euro te storten. Het fonds is bedoeld om kerken en industrieel erfgoed in de provincie te restaureren.

Provinciale Staten van Utrecht behandelen de Voorjaarsnota op 6 juli.

Meer informatie: Joris van den Ring, telefoon 030 - 2583118