Gemeente Eemsmond


Gemeente Eemsmond krijgt subsidie voor project zwerfafval woensdag 3 juni 2009

Het college van Eemsmond heeft besloten om het zwerfafval van de gemeente in kaart te brengen. De gemeente wil weten hoe schoon Eemsmond is en wat de gemeente kan doen om zwerfafval tegen te gaan. Zwerfafval is vervuilend en kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Vanuit het landelijke Impulsprogramma Zwerfafval krijgt de gemeente voor het project 10.000 euro subsidie. Een onafhankelijk bureau gaat het project uitvoeren.

In Nederland komt jaarlijks honderd miljoen kilo afval op straat, in de berm of in het bos terecht en dit wordt elk jaar meer. Milieuwethouder Harrie Sienot: 'In een milieubewuste gemeente als Eemsmond past geen rondslingerende rommel. Het is niet mooi voor het aangezicht van onze dorpen, het vervuilt het milieu en kan de verkeersveiligheid in gevaar brengen. De gemeente wil eerst inzicht hebben in waar het afval ligt, hoe het er komt en vooral hoe het voorkomen kan worden'

Onderzoek
Advies- en ingenieursbureau DHV voert het zwerfafvalproject voor de gemeente uit. Het bureau gaat zwerfafval in kaart brengen door vervuilde plekken te bezoeken en te kijken naar het gebruik van afvalbakken. Ook gaat het bureau bewoners en bedrijven vragen naar hun beleving van zwerfafval in de gemeente. Eind 2009 komt DHV met een advies om het zwerfafval in Eemsmond terug te dringen en de leefomgeving schoon te houden.

Krachten gebundeld
In het Impulsprogramma Zwerfafval hebben overheid en bedrijfsleven de krachten gebundeld tegen het groeiende zwerfafvalprobleem in Nederland. Het programma streeft naar een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland. Meer dan zestig procent van de Nederlandse gemeenten vroegen subsidie aan voor hun zwerfafvalprojecten. De hoogte van de subsidie werd bepaald op basis van het inwoneraantal van de gemeente en het aantal huizen per vierkante kilometer.