Centraal Bureau Fondsenwerving


* Vorige pagina

CBF reikt eerste Certificaten voor kleine goede doelen uit

Op donderdag 4 juni zal het CBF de eerste Certificaten voor kleine goede doelen uitreiken aan vier organisaties.

Met de introductie van het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen wordt een balans gevonden tussen enerzijds controle op verantwoorde fondsenwerving en anderzijds beperkte kosten voor de aanvragende organisaties. Het CBF controleert onder andere de onafhankelijkheid van bestuur en stelt onder meer eisen aan de verslaggeving, maar controleert niet de bestedingen van de goededoelenorganisaties ter plaatse. De organisaties hoeven voor het CBF-Certificaat aan minder vergaande eisen te voldoen op het gebied van beleid en bestedingen dan voor het CBF-Keur. De zware eisen van het CBF-Keur voor het interne bestuur en toezicht worden niet gesteld aan de kleinere instellingen die minder ophalen dan EUR 150.000 per jaar. Wel moet men transparant zijn over de aanwending van de ontvangen gelden en moet men een jaarrekening overleggen die aan specifieke eisen van het CBF dient te voldoen.
Het publiek mag ervan uitgaan dat goede doelen met het CBF-Certificaat op verantwoorde wijze fondsen werven en daarover verantwoording afleggen aan degenen die daarom vragen. Door het certificaat toont de goededoelenorganisatie aan donateurs en vrijwilligers dat de basisorganisatie op orde is.

De vier eerste Certificaathouders zijn:
o Stichting Befriend
o Stichting Projecten Zuid-Afrika
o Stichting Weeskinderen Kenia
o Stichting Oost Europa Boskoop

Directeur Adri Kemps wijst er op dat het CBF met het Certificaat voor kleine goede doelen tegemoetkomt aan de wens van minister Hirsch Ballin om het toezicht uit te breiden naar kleinschalige goededoelenorganisaties. In een Algemeen Overleg van de Vaste Kamercommissie Justitie was hierop aangedrongen.

De uitreiking vindt plaats ten kantore van het CBF, Anthony Fokkerweg
1, 1059 CM Amsterdam, om 17.00 uur.
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.

(2 juni 2009)