CDA

CDA-kamerlid Ans Willemse ontvangt eerste exemplaar âDiversiteit op leeftijdâ

Afgelopen woensdag heeft Christina Harrevelt, voorzitter van het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM), het boekje âDiversiteit op leeftijdâ aangeboden aan CDA-kamerlid Ans Willemse-van der Ploeg. Willemse â Van der Ploeg is vanaf het begin bij NOOM betrokken geweest en hamert in de Kamer steeds op het perspectief van de oudere migranten. In het boekje presenteert NOOM zijn gezamenlijke agenda voor de toekomst.

âSamen waar dat kan, apart waar dat (nog) nodig isâ. Dat is het motto waaronder organisaties van oudere migranten van Surinaamse, Turkse, Marokkaanse, Zuid- en Oost-Europese, Molukse en Chinese herkomst zich hebben verenigd in het NOOM. Zij hebben zich gebundeld om gezamenlijk hun belangen te behartigen en te functioneren als brug tussen de samenleving en de vaak als âmoeilijke doelgroepâ betitelde achterban. Op dit ogenblik zijn er ongeveer 200.000 migranten van 55 jaar en ouder in Nederland. De komende jaren neemt de groep snel in omvang toe, tot 360.000 in 2015.

Voor het grootste deel komen de wensen en behoeften van oudere migranten overeen met die van ouderen van Nederlandse afkomst. Zij hebben allen met elkaar gemeen dat zij oud willen worden in een veilige en herkenbare omgeving. Echter, oudere migranten hebben als groep een achterstandspositie ten opzichte van Nederlandse ouderen. 95% van de oudere migranten hebben te maken met een onvolledige AOW. Oudere migranten hebben veelal vroeger dan Nederlandse ouderen gezondheidsklachten en ervaren hun gezondheid veelal als slechter. Ook op het gebied van participatie en welzijn verkeren zij als groep in een achterstandspositie.

Het NOOM heeft zijn bestaansrecht meer dan bewezen. Tal van projecten en activiteiten zijn ontwikkeld. Overheden en instellingen doen steeds vaker een beroep op het NOOM voor advies en bemiddeling naar de verschillende groeperingen van oudere migranten. Voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert het NOOM voorlichting over de AOW en afschaffing van de partnertoeslag in 2015. Het NOOM heeft meegewerkt aan de totstandkoming van een dvd ten behoeve van meningsvorming over het Elektronisch Patiënten Dossier, gericht op de diversiteit van de achterban. In het project Kleurrijke Rijkdom ontmoetten ouderen van verschillende achtergronden elkaar om zich vervolgens in te zetten voor de sociale cohesie in hun wijk.

Het NOOM laat zien dat de oudere migranten graag willen meedoen in de Nederlandse samenleving.

---