Gemeente Eersel


Verkiezing leden Europees Parlement

Op donderdag 4 juni 2009 worden in ons land de leden van het Europees Parlement gekozen. De kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Eersel ontvangen hiervoor rond 21 mei 2009 een oproepingskaart. Wij geven u graag enige achtergrondinformatie die bij deze verkiezingen van belang kan zijn voor personen die bijvoorbeeld in het buitenland wonen of op het moment van de verkiezingen in het buitenland verblijven.

Personen woonachtig in het buitenland
Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen kunnen zich als kiezer laten registreren bij burgemeester en wethouders van 's-Gravenhage door het registratieformulier model D 3-2 in te vullen, te printen en samen met een bewijs van Nederlanderschap op te sturen. Dit formulier is beschikbaar op de website www.uheefthetvoorhetzeggen.nl.

U kunt het formulier ook opvragen bij de gemeente Den Haag, bij een Nederlandse ambassade/ consulaat of bij de Nederlandse vertegenwoordigingen op de Nederlandse Antillen en Aruba. Op de Nederlandse Antillen zijn de formulieren ook te verkrijgen bij de kantoren van de bevolkingsregistratie. Op Aruba zijn de formulieren te verkrijgen bij Censo / BBSB. De adressen van de locaties waar u het registratieformulier kunt opvragen op de Nederlandse Antillen en Aruba, vindt u ook op www.uheefthetvoorhetzeggen.nl

Om vast te kunnen stellen of u mag stemmen dient u een bewijs van Nederlanderschap mee te sturen, bijvoorbeeld een kopie van uw paspoort of Nederlandse, Antilliaanse of Arubaanse identiteitskaart. Meer informatie over het bewijs van Nederlanderschap leest u in de toelichting bij het registratieformulier.

U stuurt het registratieformulier op naar de gemeente Den Haag of geeft het af bij de Nederlandse ambassade of consulaire post in het land waar u woont (het adres van de gemeente Den Haag staat in de toelichting bij het registratieformulier). Kiezers op de Nederlandse Antillen en Aruba kunnen het registratieformulier opsturen of afgeven bij de Nederlandse vertegenwoordiging. Let op! Het registratieformulier dient uiterlijk op 22 april 2009 ontvangen te zijn bij een van deze instanties.
U bent op de verkiezingsdag niet in Nederland?
Als u bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, maar op 4 juni 2009 in het buitenland bent voor werk (of voor werk van uw partner of ouder), dan kunt u vanuit het buitenland per brief uw stem uitbrengen voor het Europees Parlement. U kunt er ook voor kiezen om iemand in Nederland te machtigen om in uw plaats te stemmen.

Om te kunnen stemmen vanuit het buitenland dient u bij uw eigen gemeente een schriftelijk verzoek in om per brief te mogen stemmen. Hiervoor vult u het M 3 formulier in en levert dit vervolgens in. Dit kan tot en met 7 mei 2009. Op het formulier vermeldt u het adres in het buitenland waar u uw stembescheiden (briefstembewijs, stembiljet en retour enveloppe) wilt ontvangen. Het M 3 formulier is vrij te verkrijgen bij uw eigen gemeente.

U kunt stemmen per brief, bij volmacht of door zelf in Nederland uw stem uit te brengen. Dit geeft u aan op het registratieformulier. Stemmen per brief
Als u er ervoor kiest om per brief te stemmen, ontvangt u ongeveer drie weken voor de verkiezingsdag een briefstembewijs, een stembiljet en een retourenveloppe. U vult het stembiljet en het briefstembewijs in en stuurt die terug in de retourenveloppe. Het is belangrijk dat u de enveloppe zelf (voldoende) frankeert, anders wordt uw stem niet meegeteld! Uw stem moet op 4 juni 2009 uiterlijk om 15.00 uur door de gemeente Den Haag zijn ontvangen. Als de postverbindingen met het land waar u woont zodanig zijn dat uw briefstem niet op tijd in Nederland zal aankomen, kunt u er voor kiezen om iemand in Nederland te machtigen om voor u te stemmen.

Op de Nederlandse Antillen en Aruba zijn briefstembureaus gevestigd bij de Nederlandse vertegenwoordigingen. Als u daar woont, ontvangt u een retourenveloppe die is geadresseerd aan het briefstembureau bij de vertegenwoordiging. U kunt uw stem ook zelf afgeven. Uw stem moet op 4 juni 2009 uiterlijk om 15.00 uur door het briefstembureau bij de vertegenwoordiging zijn ontvangen.
Zelf stemmen in Nederland
Mocht u op 4 juni 2009 zelf in Nederland zijn, dan kunt u uw stem zelf in een stemlokaal uitbrengen. U ontvangt dan (ongeveer twee weken voor de verkiezingsdag) een kiezerspas. Hiermee kunt u in elk stemlokaal in Nederland stemmen.
Stemmen bij volmacht
U kunt een kiezer die in Nederland woont, aanwijzen om namens u te stemmen. Deze kiezer krijgt dan een volmachtbewijs toegezonden waarmee hij of zij uw stem kan uitbrengen. Let op: degene die u machtigt, mag uw volmachtstem alleen uitbrengen samen met zijn eigen stem. Hij mag niet meer dan twee volmachtstemmen uitbrengen. Om te kunnen stemmen bij volmacht, vult u de gegevens van de gemachtigde in op het registratieformulier. Het is het meest praktisch als u het door u ingevulde en ondertekende formulier aan uw gemachtigde stuurt. Uw gemachtigde vult het formulier voorzover nodig nog in en stuurt het, na ondertekening, direct naar de gemeente Den Haag. U ontvangt zelf géén briefstembewijs en stembiljet.
Heeft u de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie en
woont u in Nederland?
U kunt in Nederland stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement wanneer u ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente en u een verzoek tot registratie als kiezer heeft ingediend. Het verzoek tot registratie als kiezer kunt u indienen bij uw eigen gemeente. Hiervoor vult u het Y 32 formulier in. Dit formulier kunt u tot en met 22 april 2009 inleveren. Op het formulier verklaart u dat u niet in de lidstaat van uw nationaliteit gaat stemmen. Bij het formulier voegt u een kopie van de pagina met persoonsgegevens van een identiteitsbewijs (bijvoorbeeld een geldig paspoort of geldige Europese Identiteitskaart). Het Y 32 formulier is in alle talen van de Europese Unie vrij te verkrijgen bij uw eigen gemeente.

Informatie
Heeft u familie, vrienden of kennissen waarop deze zaken van toepassing zijn, dan kunt u hen hier op wijzen. Voor meer informatie over deze informatie of andere zaken omtrent de registratieprocedure van de verkiezingen van het Europees parlement op 4 juni 2009 kunt u contact opnemen met Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag: Telefoon: +31(0)70 353 44 00 E-mail: verkiezingen@dbz.denhaag.nl Meer informatie over het stemmen vindt u vanaf 22 april 2009 op de website www.uheefthetvoorhetzeggen.nl. Meer informatie over verkiezingen kunt u vinden op de website van de Kiesraad: www.kiesraad.nl.

Bij de gemeente Eersel kunt u voor de registratieformulieren en andere informatie terecht bij
L. Kamps, doorkiesnummer 0497-531314 of op 06 23 25 82 33.