Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Eindhoven, 4 juni 2009

Grote verschillen in basispakket doorlopende reisverzekering

Met de zomervakantie voor de deur zijn veel Nederlanders op zoek naar een reisverzekering. MoneyMagazine.nl ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat de consument door middel van een goede vergelijking vele euro's op de premie kan besparen. Bovendien bestaan er ook wat betreft de basisdekking opvallende verschillen tussen verzekeraars.

Reisverzekeringen bestaan in de regel uit een standaard basispakket en aanvullende modules die men apart kan bijverzekeren. Money Magazine vergeleek het basispakket van elf doorlopende reisverzekeringen van negen aanbieders op zowel premie als dekking.

Aanzienlijke premieverschillen
Er is gekeken naar de hoogte van de premie bij werelddekking voor een alleenstaande volwassene en voor een gezin van vier personen, waarvan twee kinderen. Beiden zijn het goedkoopst uit bij de Hema wanneer het op het basispakket aankomt. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder bedraagt voor een alleenstaande bijna 44 euro en voor een gezin maar liefst 114 euro. Het duurst voor de alleenstaande is Unigarant met een jaarpremie van 64,50 euro. Het gezin is het minst voordelig uit bij ING met een jaarpremie van 158,69 euro. De verschillen tussen de goedkoopste en duurste reisverzekering zijn dus aanzienlijk. De duurdere aanbieders hebben over het algemeen een uitgebreider basispakket dan de goedkopere. Monique Vernooij van MoneyMagazine.nl: "Een beperkt basispakket is juist een voordeel. De consument wordt dan in staat gesteld om precies die aanvullende dekkingen te selecteren die hij of zij nodig heeft. Standaard verzekerd zijn voor zaken die niet op iemands vakantie van toepassing zijn is weggegooid geld."

Basisdekking
Naast de hoogte van de premie is ook de basisdekking van de verschillende reisverzekeringen tegen het licht gehouden. Deze is lang niet zo 'basis' als de term doet vermoeden, want de verschillen bleken groot. Zo zit het onderdeel geld bij slechts drie van de negen aanbieders in het basispakket. Bij de overige verzekeraars is dit apart bij te verzekeren. Het onderdeel wintersport is bij slechts twee verzekeraars vertegenwoordigd in het basispakket, waaronder dat van de Hema. Dit is opmerkelijk, aangezien deze verzekeraar bij de premievergelijking twee keer als goedkoopste uit de bus kwam. Verder hebben de doorlopende reisverzekeringen van ABN Amro standaard werelddekking, terwijl dit bij alle overige onderzochte aanbieders apart is bij te verzekeren. "Mensen die nooit buiten Europa op vakantie gaan hebben niets aan werelddekking, in feite betalen ze bij ABN Amro dus premie voor iets wat ze niet gebruiken", aldus Vernooij. Ongevallen die leiden tot blijvende invaliditeit of overlijden zijn bij vier van de negen verzekeraars standaard gedekt. Vernooij: "Voor veel mensen is dit overbodig, want wie een gewone ongevallenverzekering heeft is meestal automatisch ook op vakantie verzekerd."

Er waren ook enkele overeenkomsten. Het belangrijkste onderdeel van een reisverzekering zijn de onvoorziene of buitengewone kosten, deze zitten dan ook bij alle aanbieders standaard in het basispakket. Datzelfde geldt voor het onderdeel bagage. Vernooij: "Hoewel bagage bij acht van de negen verzekeraars in het basispakket zit, is het nut van dit onderdeel twijfelachtig. Aan de vergoeding ervan zijn over het algemeen nogal wat voorwaarden verbonden. Bovendien is er in de meeste gevallen sprake van een eigen risico van rond de 100 euro."

Aangezien een doorlopende reisverzekering op meerdere vakanties van toepassing is, is het verstandig om van tevoren te bekijken welke dekkingen van toepassing zijn en welke overbodig. Als consumenten daarnaast de tijd nemen om een premievergelijking te maken, houden zij wellicht een mooi bedrag over om op vakantie te besteden.

Jaarpremie* doorlopende reisverzekering met werelddekking

Verzekeraar
Jaarpremie alleenstaande

Verzekeraar
Jaarpremie gezin
(4 personen)

1
Hema
20,65


1
Hema
44,10

2
Europeesche
30,00


2
Univé budget
63,86

3
Univé budget
30,66


3
Univé comfort
68,86

4
FBTO
31,18

4
FBTO
69,28

5
Univé comfort
32,66

5
Europeesche
75,00

6
Centraal Beheer
38,58

6
OHRA
84,50

7
OHRA
39,50

7
Centraal Beheer
106,67

8
ABN Amro standaard
43,65

8
ABN Amro standaard
111,72

9
ING
58,61

9
Unigarant
141,50

10
ABN Amro uitgebreid
62,73

10
ABN Amro uitgebreid
149,76

11
Unigarant
64,50

11
ING
158,69


* Bedragen in euro's. Peildatum 27-05-2009.

Noot voor de redactie,