Universiteit van Tilburg

4 juni 2009

Tilburgse wetenschappers reageren op de Europese verkiezingen

Een aantal wetenschappers van de UvT kan door de media worden geraadpleegd over Europa, het verloop van de Europese verkiezingen op 4 juni en een analyse ervan. Zij brengen hun eigen expertise naar voren aan de hand van stellingen.

Dr. Jan Jaap de Ruiter van de faculteit Geesteswetenschappen (departement Taal- en Cultuurwetenschappen: Stelling: Turkije wordt net als Nederland bestuurd door een confessionele regering en is daarom alleen al bij uitstek geschikt om toegelaten te worden tot de Europese Unie. Zeggen dat Turkije een religieuze, islamitische regering heeft en daarom de toegang moet worden ontzegd is net zo kortzichtig als te stellen dat Nederland met zijn overwegend christelijke regering alsnog uit de Unie gestoten zou moeten worden.

Hoogleraar algemene economie Sylvester Eijffinger (faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen): Stelling: Zonder de Euro had Europa niet alleen een financiële en economische crisis gehad, maar ook nog eens een monetaire crisis daar bovenop.

Hoogleraar Linda Senden van de faculteit rechtsgeleerdheid (departement Europees en Internationaal Publieksrecht): Stelling: Het wordt de hoogste tijd dat Kamerleden hun desinteresse in Europese wetgevingsdossiers laten varen en zich een veel meer proactieve houding aanmeten, in plaats van achteraf te roepen dat Europa zich met veel te veel zaken bemoeit.