Prijsstijgingen verder op hun retour

Amsterdam, 04 juni 2009

De inflatie daalt. Ook consumenten zien de prijzen minder hard stijgen. Voedselprijzen helpen de inflatie naar beneden te brengen. De inflatie zal nog verder afnemen, maar gemiddeld zullen de prijzen niet dalen.

De inflatie neemt verder af. Uit vandaag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de inflatie ten opzichte van een jaar geleden nog maar 1,6% bedraagt. Ook de meerderheid van de 57.000 respondenten op de ING Vraag van Vandaag ziet de afgelopen twaalf maanden de prijzen nog stijgen, maar de groep die de prijzen sterk ziet stijgen (21%) neemt duidelijk af. De groep die constante prijzen waarneemt (20%) neemt toe. Per saldo zien consumenten de prijzen minder hard stijgen dan de afgelopen maanden.

Voedingprijzen helpen mee

De voedingprijzen zijn op de weg terug. Een half jaar geleden zagen we nog prijsstijgingen van meer dan 6%. Inmiddels is de 'voedselinflatie' afgenomen naar 2%. Dat helpt mee de inflatie omlaag te brengen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de voedselinflatie de komende maanden verder omlaag zal gaan. De producentenprijzen van voedingsmiddelen zijn inmiddels al flink gedaald (ruim -5%). Dat zal naar verwachting deels doorwerken in de consumentenprijzen. Samen met het effect van de lagere olieprijs op de energieprijzen, zorgt onder andere voedsel ervoor dat de inflatie deze zomer onder de 1% duikt.

Dalende inflatie, maar geen deflatie

Inflatie van onder de 1% is laag, maar nog niet zo laag als in sommige landen om ons heen. In bijvoorbeeld onze buurlanden, Duitsland en België, is er op dit moment sprake van prijsdalingen. We zullen in Nederland dit jaar de inflatie verder zien afnemen, maar de Nederlandse inflatie blijft ruim boven de nul. Dat komt onder andere omdat de lagere olieprijzen bij ons met vertraging doorwerken in de energieprijzen voor de consument. Ook de jaarlijkse huurstijging in juli zorgt er bij ons voor dat we de gemiddelde prijsstijging in positief terrein blijft. Voor heel 2009 verwacht het ING Economisch Bureau dat de gemiddelde prijsstijging op 1,3% uitkomt.

© 2009 ING Economisch Bureau