Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag

Den Haag, 4 juni 2009

Ondervertegenwoordiging midden en hoge inkomens komende jaren gecorrigeerd

Haagse woonvisie kiest voor evenwicht tussen inkomensgroepen

Een gevarieerde stad voor alle inkomensgroepen, inclusief de bouw van 30% goedkope woningen, blijft het uitgangspunt van het gemeentelijk woonbeleid. Dat heeft het college van B en W besloten met het vaststellen van de Woonvisie 2009-2020 Om de stad draaiend én levendig te houden, is het ook noodzakelijk dat Den Haag meer midden en hoge inkomensgroepen aan de stad weet te binden. Naast het vernieuwen en verduurzamen van de goedkope woningvoorraad, wordt daarom de komende tien jaar extra ingezet op bouwen voor mensen met meer bestedingsruimte, die stedelijk willen wonen. Met het ontwikkelen van woonconcepten die gericht zijn op verschillende leefstijlen zet Den Haag in op het vergroten van de keuzemogelijkheden voor deze stedelingen. In de nieuwe woonvisie krijgt de opwaardering van de openbare ruimte bijzondere aandacht. De visie is geënt op de Structuurvisie, waarin Den Haag uitgroeit tot 'Wereldstad aan Zee'.

Van krimp naar groei

Na een periode van een krimpend inwonertal, daling van het gemiddelde inkomen van de bevolking en verschraling van het voorzieningenniveau, staat Den Haag er nu weer beter voor: de bevolking groeit weer en de verarming van de stad is een halt toegeroepen. Om de inkomenskloof in de stad en tussen stad en regio - het gevolg van de periode van krimp - het hoofd te bieden, werkt Den Haag nu aan een beter evenwicht in de bevolkingsopbouw. Naast voldoende sociale woningbouw voor de lagere inkomensgroepen, wil de gemeente ook de bouw voor midden en hogere inkomensgroepen bevorderen. Deze doelgroepen moeten in Den Haag aantrekkelijke, stedelijke woonmilieus vinden, elk met een eigen karakter en met voldoende keuzemogelijkheden, zodat zij in Den Haag blijven of komen wonen.

Oog voor diversiteit aan behoeften

In de Woonvisie 2009-2020 zijn kansen voor nieuwbouw benoemd voor de verschillende groepen bewoners die Den Haag wil behouden en vooral ook aantrekken. Zo hebben 'empty-nesters' (mensen waarvan de kinderen het huis uit zijn) veel belangstelling voor woningen in het centrumgebied, de kustzone en de stadsrand. Behalve voor de internationale gemeenschap en gezinnen moet Den Haag ook voor jongeren en studenten een aantrekkelijke woonstad zijn. Deze zorgen voor een levendige stad, maar versterken ook de Haagse economie wanneer zij, eenmaal afgestudeerd, voor Den Haag behouden blijven. Dat vergt een groter woningaanbod voor studenten. Om in deze diversiteit te voorzien, heeft de Woonvisie bijzondere aandacht voor de verschillende Haagse woonsferen, de inrichting van de woonomgeving en de openbare ruimte. Al deze factoren samen bepalen namelijk de keuze om te wonen in Den Haag.