Eerste hoogbouwtoren in Nederland met een eigen glasvezelnetwerk


Bewoners leggen zelf glasvezelnetwerk aan in The Red Apple

ROTTERDAM, 20090604 -- De bewoners van The Red Apple, een spraakmakend nieuwbouwproject in Rotterdam-centrum, hebben zelf het initiatief genomen om een glasvezelnetwerk aan te leggen in het gebouw. Op advies van service provider Wireless Campus besloten zij als VVE's met 96% VOOR-stemmen een eigen glasvezelnetwerk aan te laten leggen en Wireless Campus de rol te laten vervullen als dienstenmakelaar en service provider. De naam voor het netwerk is The Red Apple Fiber, kortweg TRAF.

In eerste instantie biedt TRAF triple-play (TV, internet en vastnet telefonie) diensten aan over het glasvezel. Al voor ¤ 42,50 per maand heeft men supersnel en betrouwbaar internet, een uitgebreid analoog & digitaal TV-zenderpakket en een telefonie-aansluiting. Daarnaast biedt TRAF vanaf september mobiele telefonie- en data-diensten aan met als uniekheid dat bewoners gratis met elkaar kunnen communiceren over het KPN-netwerk.

Uniek van dit project is de intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen, te weten de VVE's als eigenaar van het inpandige netwerk, Wireless Campus als projectleider, dienstenmakelaar en service provider, het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Rotterdam als facilitator voor de verglazing tot aan het gebouw, Vigcom als bouwer van het inpandige netwerk, OONO - de Open Onafhankelijke Netwerk Operator - en als dienstenaanbieders Level Four (telefonie), Intermax (internet) en de Gemeente Albrandswaard (TV). Juist door te focussen op ieders specialisme worden de krachten gebundeld en wordt het aanbod breed, transparant en laagdrempelig.

Het project heeft een uniek hoog deelnemerspercentage van bijna 90% en biedt een volledig open-marktmodel waarbij bewoners per dienst zelf kunnen aangeven voor welke aanbieder men kiest, onafhankelijk van de gekozen operator. Dit sluit perfect aan bij de ambitie van de overheid om Nederland snel voorzien te krijgen van een open glasvezelnetwerk. Het resultaat hiervan is nu al tastbaar: een scherpgeprijsd en compleet aanbod met keuzevrijheid voor bewoners en supersnelle internetverbindingen (snelheden tot 1Gb/s). Ook nieuwe diensten als een internetdienst voor kinderen, IP-TV en een online te koppelen beveiligingssysteem zullen in de nabije toekomst worden aangeboden. VVE's, woningcorporaties en projectontwikkelaars worden uitgenodigd om navolging te geven aan het TRAF-project wat in eerste instantie een goede investering is in het eigen vastgoed; de investering is binnen 2-3 jaar terugverdiend door de besparing op netwerkkosten welke bewoners normaliter aan het glasvezelnetwerk dienen te betalen.





Wireless Campus - The Red Apple Fiber