Stadsdeel Amsterdam-Noord

Zaterdag 6 juni Open Dag Noord/Zuidlijn

Op zaterdag 6 juni kan het publiek een kijkje komen nemen achter de hekken op de bouwplaatsen van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. De Open Dag wordt georganiseerd door de aannemers van de Noord/Zuidlijn, de vereniging van bouw- en infrabedrijven Bouwend Nederland en de gemeente Amsterdam.

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar voor de Noord/Zuidlijn. In juni en september 2008 waren er verzakkingen aan de Vijzelgracht en de bouw van de diepe stations werd goeddeels stilgelegd. Met de Open Dag willen de organisatoren tegemoet komen aan een vaak terugkerende vraag van het publiek om eens achter de bouwhekken te mogen kijken. Tijdens de Open Dag zijn in Noord de bouwplaatsen Buikslotermeerplein en Sixhaven opengesteld voor het publiek.

Sixhaven

Buikslotermeerplein

Medewerkers van BAM Civiel Projecten zijn aanwezig om vragen te beantwoorden over de bouw van het station Buikslotermeerplein. Het station komt in de middenberm van de Nieuwe Leeuwarderweg te liggen, ter hoogte van de IJdoornlaan. 56 Pijlers vormen samen een lang viaduct waarover straks zowel het autoverkeer als de metro's rijden. Daaronder komt de stationshal. De ene helft van dat viaduct is inmiddels klaar. Tijdens de Open Dag valt dan ook vooral te zien hoe het werk aan de andere kant vordert, met name hoe de imposante pijlers worden opgebouwd.

Sixhaven

Het bouwdok Sixhaven is verbouwd tot vaste tunnel van de Noord/Zuidlijn. Medewerkers van het projectbureau Noord/Zuidlijn geven de bezoekers een rondleiding door de tunnel.
Voorlopig zal in dit deel van het project niet meer gewerkt worden omdat eerst het tunneldeel onder het Centraal Station geplaatst moet zijn voordat de tunneldelen op de bodem van het IJ afgezonken kunnen worden. In het bouwdok heeft aannemer Heijmans de tunneldelen gebouwd die later onder het IJ en onder het Centraal Station komen te liggen. Al enige tijd geleden werden deze tunneldelen uit het bouwdok gesleept en tijdelijk geparkeerd in de Suezhaven.

Praktische informatie

De Open Dag Noord/Zuidlijn begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Nadere informatie over andere locaties is te verkrijgen in het Informatiecentrum Stationsplein 7 of op
www.noordzuidlijn.amsterdam.nl.