Gemeente Breda

Innovatieve bestrijding blauwalg in Zwembad De Kuil in Prinsenbeek

De Gemeente Breda streeft ernaar het zwembad de Kuil in Prinsenbeek op zaterdag 6 juni te openen voor het publiek.

Om dat te kunnen bereiken gaat Waterschap Brabantse Delta samen met de Wageningen Universiteit een proef nemen met een nieuwe methode om de blauwalg in De Kuil te bestrijden. De verwachting is dat met deze methode de blauwalgenoverlast in de gehele plas, dus ook in het zwembad, verdwijnt.

Het zwembad heeft de afgelopen jaren regelmatig de deuren moeten sluiten door te veel blauwalgen. Om deze blauwalgen structureel te bestrijden is waterschap Brabantse Delta vandaag begonnen met het aan het water toedienen van het middel Phoslock. Dit duurt nog tot woensdag 20 mei.
Deze toediening en het merkbare effect hiervan op de algenbloei zullen ongeveer twee weken duren.

Milieuvriendelijke bestrijding
Phoslock is een aangepast kleiproduct dat lanthaan bevat. Dit zorgt er voor dat het fosfaatgehalte daalt waardoor de blauwalg niet meer tot bloei komt en zich dus ook niet vermeerdert.
Onlangs is deze methode ook succesvol toegepast bij de bestrijding van blauwalg in natuurbad Rauwbraken in Berkel-Enschot. Wageningen Universiteit en het waterschap gaan de resultaten van deze bestrijdingsmethode nauwlettend volgen door periodiek de waterkwaliteit te beoordelen.

Samenwerking en subsidie
De proef maakt deel uit van een groter meerjarig onderzoek waarin de drie Brabantse waterschappen, Aa en Maas, Brabantse Delta en Dommel, samenwerken met de Wageningen Universiteit en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Hiervoor is 1,9 miljoen euro subsidie verstrekt vanuit het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water (KRW) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze subsidie is bedoeld om innovatieve projecten te stimuleren met als doel de ecologische en chemische waterkwaliteit te verbeteren. Ook de provincie Noord-Brabant draagt bij aan de kosten.

Zwembad open
Als op zaterdag 6 juni het zwembad weer opengaat start ook de abonnementenverkoop. Voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar kost een abonnement 18,50. Vanaf 14 jaar is dit 21,- en voor een gezinsabonnement betaalt men 60,50. Een los kaartje voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar kost 1,65 en vanaf 14 jaar betaalt men 2,20.

Buiten de schoolvakanties is het zwembad bij mooi weer op weekdagen open van 13.30-19.30 uur, in het weekeinde van van10.30-18.00 uur en bij slecht weer is het bad open van 13.30-17.00 uur. Tijdens schoolvakanties is het zwembad bij mooi weer op weekdagen open van 10.30-19.30 uur, in het weekeinde van 10.30-18.00 uur en bij slecht weer is het bad open van 13.30-17.00 uur.

Om na te gaan of het zwembad open is kan men vanaf 6 juni het nummer (076) 5413629 bellen.

Breda, 18 mei 2009