Gemeente 's-Hertogenbosch

20-05-2009
Dag van het Park 2009

Wanneer: zondag 7 juni
Waar: Burgemeester Van Zwietenpark

Deze vijfde editie wordt georganiseerd door de gemeente. De parkdag vindt plaats op zondag
7 juni 2009 van 12.00 tot 17.00 uur in het Burgemeester Van Zwietenpark. Dit park ligt in de wijk Maaspoort. Op deze dag treden er diverse harmonieën op, presenteren verenigingen zich door middel van een kraam, zijn er diverse activiteiten voor jong en oud.

Graag houden wij u op de hoogte van de diverse activiteiten die staan te gebeuren op deze feestelijke dag. Deze keer informatie over de dieren op deze parkdag. Er komen twee roofvogelshows waarin u verschillende vogels en uilen kunt bewonderen. Als u uw camera meeneemt dan kunt u of uw kinderen met een roofvogel op de foto. De dierenarts van de Dierenkliniek Maaspoort kunt u met uw huisdier bezoeken voor een gratis advies. Daarnaast zijn er demonstratie van schapen drijven. De KSV Helpt Elkander is net als andere jaren aanwezig met konijnen, hoenders en cavia's. Ook zij geven informatie over het houden van kleine dieren. De vogelvereniging `Wikato' prestenteert zich voor het eerst dit jaar tijdens de parkdag. Deze vogelvereniging geeft informatie over het houden en bevorderen van het kweken met vogels. In dit park in de Maaspoort is ook de Eendenkooi. Zij geven zes rondleidingen, waarvoor u zich moet melden bij de stand van de Werkgroep Eendenkooi Maaspoort.

Eendenkooi Maaspoort
Bij de stadsuitbreidingen in de jaren 60 en later ontstond er in de weilanden een nieuwe stadswijk: Maaspoort. Gelukkig dacht men ook toen aan groene zones en er werd ruimte gereserveerd voor een park met een plas. Dit park, het Burgemeester Van Zwietenpark, werd geprojecteerd ten noorden van de A59, rondom die Empelse kooi. Als je nu in dit park wandelt kom je ook langs dat beetje geheimzinnige bosgebiedje, een vrijwel ontoegankelijk stukje van het park, helemaal omgeven door een brede sloot.
Een eendenkooi is geen kooi om een eend in op te sluiten. Het is een bij de Jachtwet erkende en geregistreerde vanginrichting voor het vangen van in het wild levende eenden. Het is een oud middel om wilde eenden te vangen. De eenden werden vroeger verkocht aan een poelier en waren bestemd voor consumptie.

In het jaar 2000 heeft een groepje natuurliefhebbers, kooi-enthousiastelingen en medewerkers van de gemeente het plan opgevat om deze kooi te gaan restaureren met behulp van vrijwilligers. Daarvoor werd een werkgroep opgericht, de WEM: Werkgroep Eendenkooi Maaspoort. Met doel het in stand houden van een natuur- en cultuurhistorisch monumentje midden in een stadswijk. De werkgroep wil de bewoners van de wijk er bij betrekken door een paar keer per jaar de kooi open te stellen voor publiek.

Meer informatie
U kunt voor meer informatie contact opnemen met mw. R. van der Hoff van de afdeling Beheer Openbare Ruimte. Zij is iedere werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur, tel. (073) 615 57 57, e-mail r.vanderhoff@s-hertogenbosch.nl.

Wij zien u graag op 7 juni!