Ministerie van Defensie

Zandhagedissen verplaatst voor Landmachtdagen

25 mei 2009, 16.29 uur

Eén van gevangen zandhagedissen vlak voor hij op een veilig stuk van oefenterrein De Vlasakkers wordt uitgezet. Een populatie zeldzame zandhagedissen is verplaatst naar een andere plek op het Defensieoefenterrein De Vlasakkers. Een deel van het oefenterrein van de Amersfoortse Bernhardkazerne wordt namelijk op 6 en 7 juni gebruikt tijdens de Landmachtdagen 2009.

Staatssecretaris Jack de Vries heeft van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij een ontheffing gekregen zodat het grootste publieksevenement van de landmacht gewoon door kan gaan. Om er zeker van te zijn dat de zandhagedissen niet worden gestoord door de tienduizenden bezoekers zijn de diertjes vanochtend verplaatst naar een veilige plek op het oefenterrein.

Een drietal van de verplaatste hagedissen. Het mannetjesexemplaar is fel groen, terwijl de vrouwtjes zandbruin zijn.

Een ecoloog heeft de zandhagedissen, ook wel duinhagedissen genoemd, naar een deel van het natuurrijke oefenterrein gebracht dat tijdens de open dagen niet voor publiek toegankelijk is. Na afloop van de Landmachtdagen worden de 16 tot 20 centimeter lange beestjes niet terug verplaatst. De hagedissen zullen zich zeer waarschijnlijk vanzelf weer op de nu ontruimde plek vestigen.