Landmachtdagen in Amersfoort

De Koninklijke Landmacht opent dit jaar haar deuren op zaterdag 6 juni en zondag 7 juni op de Bernhardkazerne in Amersfoort.

Nederlandse militairen zetten zich dagelijks in binnen- en buitenland in voor onze veiligheid. Dit is niet altijd even zichtbaar voor het Nederlands publiek. Daarom laat Defensie elk jaar tijdens de Open Dagen aan het publiek zien hoe de krijgsmacht zich wereldwijd inzet voor vrede en veiligheid. Dit jaar staat het thema 'werkgeverschap' centraal. Defensie is een werkgever die investeert in mensen. Defensie vraagt veel, maar biedt ook veel. Door opleiding en collegialiteit leren militairen het beste uit zichzelf en het team te halen. Het personeel is het belangrijkste kapitaal van Defensie en daarom krijgt goede zorg voor de medewerkers alle aandacht.

Tijdens de Landmachtdagen zijn ondermeer de volgende demonstraties te zien en te beleven:
* Air Manoeuvre optreden, waarbij de Luchtmobiele Brigade met een speciale demonstratie laat zien hoe zij optreedt;
* Gemechaniseerd optreden, waarbij de gemechaniseerde eenheden hun visitekaartje afgeven door middel van een presentatie met tanks, pantservoertuigen en personeel;
* Parachutespringen, door de net opgerichte Defensie Para School;
* Combined Armed Teams, een demonstratie van samengestelde teams van infanteristen, pantsergenisten en cavaleristen.
* TACTIS, laat haar mobiele simulatoren zien waarmee de landmacht ver uiteenlopende situaties kan beoefenen.

Aan de hand van de demonstraties krijgt de bezoeker een beeld van het huidige optreden van de landmacht. Ook wordt het materieel van de landmacht tentoongesteld zoals de CV-90, de Bushmaster, de Fennek en de Boxer. Radio Veronica en Uruzgan FM verzorgen live uitzendingen vanaf de kazerne en voor de kinderen is er een speciaal sport en spel programma. Tijdens de Landmachtdagen kan het publiek ook kennis maken met de marine, luchtmacht en marechaussee.

Het Defensie Helikopter Commando ondersteunt de Landmachtdagen met twee Cougar transporthelikopters, twee Apache gevechtshelikopters en één Lynx maritieme helikopter. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl. Voor nadere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met het gratis nummer 0800-0226033.

Toegang tot de Landmachtdagen is gratis en bezoekers zijn welkom tussen 09.00 en 17.00 uur. De verwachte 100.000 bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer te reizen. Vanaf NS-station Amersfoort rijden pendelbussen naar de Bernhardkazerne in Amersfoort. Bezoekers die met eigen vervoer komen, worden opgevangen op centrale parkeerplaatsen en vanaf daar met pendelbussen naar de kazerne gebracht. Voor meer informatie kan men terecht op www.landmacht.nl. Voor informatie over de overige Open Dagen van Defensie kunt u kijken op www.defensie.nl.

Noot voor redacties (