RTL Group

Slagveld Normandië in filmklassieker 'The Longest Day' 65 jaar na dato bij RTL7

Exact 65 jaar geleden, op 6 juni 1944, begon de geallieerde invasie aan de kust van Normandië. Op Omaha Beach gingen de manschappen aan land, waarbij de eerste 24 uur van cruciaal belang was voor het slagen van de missie. Zowel voor de geallieerden als voor de Duitsers werd het de langste dag uit de Tweede Wereldoorlog, die de geschiedenisboeken in ging als D-Day. RTL 7 brengt op deze gedenkwaardige dag de filmklassieker The Longest Day uit 1962, de verfilming van de bestseller van Cornelius Ryan. De hoofdrollen in deze door Bernhard Wicki, Ken Annakin en Andrew Marton geregisseerde rolprent, zijn voor John Wayne, Richard Burton, Henry Fonda, Robert Mitchum, Robert Ryan, Robert Wagner, Mel Ferrer, Gert Fröbe, Curd Jürgens en de dan nog jonge Sean Connery. Ook zangers Paul Anka en Fabian zijn in de film te zien.

The Longest Dayis een levensechte reconstructie van één van de meest historische gebeurtenissen van de afgelopen eeuw. De film verhaalt over de gebeurtenissen van uur tot uur: de voorbereidingen, de fouten en alle gebeurtenissen die het verloop van één van de grootste veldslagen uit de geschiedenis hebben bepaald. De film belicht niet alleen de geallieerden en de Duitse kant van het verhaal, ook het Franse verzet en de Franse bevolking komen uitvoerig aan bod. Daarbij wordt er ook in de juiste taal gesproken. De film sleepte destijds twee Oscars in de wacht en de drie regisseurs werden genomineerd door de Directors Guild of America en kregen een Golden Globe voor hun prestatie.

Uitzending RTL 7: zaterdag 6 juni, tussen 20.00 en 23.30 uur.
---

Noot aan de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Onno Posthuma, RTL Nederland Communicatie, via tel: 035 - 6718667 of onno.posthuma@rtl.nl. U kunt daarnaast ook onze website pressroomrtlnederland.nl bezoeken.