Gemeente Medemblik

51631 / 59810 51631

Nieuws

Eerste ster voor winkelcentrum Winkelhart Wognum

Op 6 juni 2009 zal loco-burgemeester Kasper Gutter van Medemblik de `eerste ster' van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in ontvangst nemen. Dit certificaat geeft aan dat ondernemers, gemeente, brandweer en politie samen structurele maatregelen nemen om de veiligheid in het winkelcentrum te Wognum, gelegen aan de Boogerd te vergroten. Het certificaat wordt uitgereikt door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) tijdens het evenement "Wognum pakt uit". De uitreiking zal op 6 juni plaatsvinden om 12.45 uur op het podium in het Winkelhart aan de Boogerd te Wognum.

Winkelhart Wognum is in maart 2008 gestart met het Keurmerk Veilig Ondernemen. Ondernemers, gemeente, brandweer en politie hebben de handen ineengeslagen om criminaliteit en overlast aan te pakken. Voor het verkrijgen van het certificaat - de `eerste ster' - moet een aantal stappen doorlopen zijn, zoals een nulmeting, een samenwerkingsovereenkomst en een plan van aanpak.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden is een gevolg van afspraken tussen het Platform Detailhandel en de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, waarin werkgevers en werknemers in de detailhandel samenwerken, vervult een coördinerende rol.

HBD-projectadviseur Rob Smeele: `In heel Nederland worden momenteel zo'n 250 (peildatum: 1 jan 2009) winkelcentra veiliger gemaakt volgens de KVO-werkwijze. De ervaringen met het Keurmerk bewijzen het succes van deze werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid neemt in belangrijke mate toe.'

Naast de KVO-projectbegeleiding organiseert het hoofdbedrijfschap voor ondernemers en werknemers trainingen op het gebied van winkelcriminaliteit. Bovendien heeft het HBD sinds begin dit jaar Slachtofferhulp Detailhandel opgezet. Bij traumatische gebeurtenissen in de winkel (overval, ongeval, sterfgeval of agressie) is via het nummer 0800 - 0801 gratis professionele ondersteuning binnen twee uur beschikbaar, 24 uur per dag, zeven dagen per week.