Gemeente Leidschendam-Voorburg


Romeinse geschiedenis en activiteiten tijdens Limesmaand

27 mei 2009 Een echte Romeinse generaal overhandigde op dinsdag 26 mei aan wethouder Marcel Houtzager het officiële programma voor de maand van de Limes.

Limes (uitgesproken als lie-mes) is Latijn voor grens of pad. De Limes is de noordelijke grens van het Romeinse rijk. De Limes was ook een handelszone waar Romeinen en inheemse volkeren goederen en kennis uitwisselden. De Romeinse stad Forum Hadriani in het huidige Voorburg lag niet direct aan de Limes. Door de gracht van Corbulo lag deze stad wel in de directe invloedsfeer.

Van 6 juni tot 6 juli is het Limesmaand in Leidschendam-Voorburg. Tijdens deze maand zijn er activiteiten voor jong en oud. De opening van de Limesmaand wordt spectaculair. Romeinse soldaten van Fectio marcheren door de Herenstraat in Voorburg om aandacht te vragen voor de Maand van de Limes. Verder zijn er speciale kindermiddagen met thema's als koken en knutselen. Voor de volwassenen worden lezingen en Romeinse muziekvoorstellingen georganiseerd.

Met het themajaar Leve de Limes wil de provincie iedereen laten zien hoe mooi Zuid-Holland is. Ook zorgt de provincie voor het behoud, herstel en het toegankelijk maken van de prachtige monumenten. Dit draagt bij aan een aantrekkelijke leefomgeving voor de inwoners en bezoekers van Zuid-Holland.

Wethouder Houtzager en een Romeinse generaal tonen het programma van de Limesmaand.