KNHS


Lotje Schoots opnieuw kampioen bij de Young Riders

6 juni 2009

DE STEEG (KNHS) - Oud Rabo Talent van het Jaar Lotje Schoots (Abcoude) heeft met Torricelli haar zesde Nederlandse Kampioenschap binnen gehaald. Dit gebeurde op zeer overtuigende wijze, want de Noord Hollandse combinatie wist alle drie de wedstrijden overtuigend te winnen. Na drie onderdelen bedroeg de voorsprong van Schoots op Marjolein Cho Chia Yuen (St.Anthonis) bijna 15%. Toch kan ook Cho Chia Yuen tevreden zijn met haar tweede plek, want vorig jaar zegevierde zij nog bij de junioren in het Nederlnds kampioenschap. Marrigje van Baalen (Utrecht) legde met BMC Don Cardinale beslag op het brons.

"Torricelli heeft alle drie de dagen super gelopen en eerlijk is eerlijk, ik had niet verwacht een zo groot gat met de concurrentie te kunnen slaan als nu is gebeurd. Dit is dan weliswaar mijn zesde titel, maar deze is even mooi als mijn eerste, want winnen went nooit", aldus een stralende Schoots.
Voor het eerst in lange tijd stonden er drie vrouwen op het podium, want Diederik van Silfhout (Lunteren) moest deze keer genoegen nemen met de vierde plek. "Ik denk dat Diederik net even te graag wilde en daardoor onder de druk van het willen presteren niet zijn normale vorm wist te halen", aldus Schoots, die zo haar vriend in bescherming nam. Marjolein Cha Chia Yuen, die in 2008 Nederlands Kampioen werd bij de junioren, legde verrassend beslag op het zilver. "De overstap van junioren naar Young Riders bleek groter dan ik in eerste instantie had verwacht. Vooral de pirouettes bleken moeilijker onder de knie te krijgen. Maar met hard oefenen en veel inzet is het toch gelukt. Het was voor mij en mijn paard Cho's Pepper echt opnieuw beginnen", vertelde Marjolein, die tijdens de laatste voorbereidingen op haar ritten in de losrijbaan wordt geholpen door Anky van Grunsven.

In de wedstrijdring hing een romantische sfeer, met schemerlampjes als verlichting. In dat schemerlicht moesten de combinaties hun proeven rijden, maar de paarden reageerden daar niet negatief op. Toch moet het voor de jury uitermate moeilijk zijn geweest om alles goed mee te krijgen wat de combinaties presteerden. Tineke Bartels, de chef d'equipe, vond de omstandigheden waaronder de dressuurruiters hun wedstrijden moesten afwerken bijna perfect. "Het tijdschema mag iets aangepast worden, want kinderen horen op tijd in bed te liggen. De pistes zijn goed, de stallen dichtbij, dus wat mij betreft verder super omstandigheden", aldus Bartels, die ook zei er van overtuigd te zijn dat zij met de eerste vier van dit kampioenschap naar het EK in Ermelo gaat. "Toch heeft de ervaring mij ook geleerd dat we vaak op het laatste moment nog een beroep moeten doen op de reserve", aldus Bartels, die nog een aardige uitsmijter had. "De ruiters die zich in de kop van het klassement hebben gereden zijn allemaal professioneel met de sport bezig. We moeten nu naar Rotterdam en dan zorgen dat met het EK de topvorm er weer helemaal is. Dan hebben we kansen op eremetaal. Op dit moment zijn er voor mij bij deze vier ruiters geen zaken waar ik ze speciaal op ga attenderen of waarin ze zich moeten verbeteren, omdat 'beter' heel gemakkelijk de vijand van 'goed' kan worden, en dat moeten we ten koste van alles vermijden. Ze hebben alle vier bewezen de druk die het rijden van een wedstrijd als dit met zich meebrengt aan te kunnen, dus mag ik vertrouwen hebben".


Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Uitslag Kür, 3e onderdeel NK Young Riders:


1) Lotje Schoots (Abcoude) - Torricelli (Florestan x Pion) - 79.450%
2) Diederik van Silfhout (Lunteren) - Ruby (v. Gribaldi) - 74.550%
3) Marrigje van Baalen (Utrecht) - BMC Don Cardinale (v. Donnerhall) - 73.850%

4) Marjolein Cho Chia Yuen (St.Anthonis) - Cho's Pepper (v. Pablo) - 73.050%

Eindstand NK dressuur Young Riders:


1) Lotje Schoots - Torricelli - 229.871

2) Marjolein Cho Chia Yuen - 214.944

3) Marrigje van Baalen - BMC Don Cardinale - 213.429