Ministerie van Buitenlandse Zaken

Lange rijen voor Nederlandse inzending Biënnale in Venetië


05 jun 2009 | Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) feliciteerde vandaag videokunstenaar Fiona Tan en curator Saskia Bos met hun installatie op het Nederlandse Biënnale-paviljoen, waar lange rijen voor stonden. De installatie van Tan, getiteld `Disorient', stelt vragen over identiteit en afkomst.

`Tan houdt ons als een `professional foreigner' een spiegel voor. Ze laat ons kijken door andermans ogen', aldus staatssecretaris Timmermans. `De essentie van Tan's werk is de fascinatie voor het vreemde. Dat spreekt mij enorm aan.'

Later op de dag opende Timmermans de Rietveld Arsenale, een tentoonstelling van de Amsterdamse kunstacademie. Het is voor het eerst dat een kunstacademie zich met werk van aanstormend talent en gevestigde alumni op de Biënnale presenteert.

Timmermans beschouwt het feit dat er zoveel buitenlandse studenten aan de Rietveld Academie studeren als een verrijking van de Nederlandse cultuur: `Je ziet de Nederlandse invloed in hun werk, maar juist ook hun eigenheid. De Rietveld Academie laat in Venetië zien wat je kunt bereiken als je internationale culturele samenwerking serieus neemt.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl