Persberichten

Winnende scholen Actie Tegengif maken duidelijk dat er muziek zit in niet-roken

Prijzen landelijke klassikale niet-rokenwedstrijd uitgereikt door Idols-winnares Nikki

Den Haag, 6 juni 2009 - Met de meest originele, soms confronterende songteksten over de gevolgen van roken zijn klas 2B van de ISW Sweelincklaan uit 's Gravenzande en klas V1B van het Roosendaalse Jan Tinbergencollege vandaag uitgeroepen tot winnaars van de landelijke niet-roken wedstrijd 'Actie Tegengif 2009'. Idols-winnares Nikki reikte in attractiepark Walibi World de prijzen uit: een dagje Walibi en een Meet & Greet voor beide klassen met... Nikki! Bovendien mogen de winnaars hun liedjes inzingen in een professionele geluidsstudio. Na de uitreiking verdween iedereen juichend het pretpark in voor een rondje achtbanen: een heerlijke beloning voor een half jaar niet roken.

Thema van Actie Tegengif van dit jaar was muziek. Klas 2B van de ISW gaf hier invulling aan met de soms heftige rap 'Don 't smoke'. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de laatste regels van het liedje: 'Tering is het ouderwetse woord voor TBC, ook wel tuberculose, dat bedoelen ze ermee. Dat is een ziekte in je longen, en ik wil wel netjes blijven, maar echt joh, als je rookt... kun je de tering krijgen'. Klas V1B van het Jan Tinbergencollege maakte op de melodie van het liedje Een kopje koffie van VOF de Kunst het nummer: 'Geen sigaretten'. En ook hier voerde creativiteit de boventoon: 'Beloof nooit, te beginnen. Je kunt toch wel iets beters verzinnen. Na al die lessen roep ik het rond: blijf fit en gezond!’

70.000 leerlingen deden mee aan klassikale niet-roken wedstrijd Actie Tegengif is een klassikale niet-roken wedstrijd voor alle eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Deelnemende klassen spreken af om gedurende zes maanden niet te roken. Hier hebben ze begin november 2008, klassikaal, een contract voor ondertekend. Daarnaast hebben ze samen een nummer over niet-roken geschreven. Het aantal rokers in de klas dient gelijk te blijven of te dalen tijdens de wedstrijdperiode om in aanmerking te komen voor de prijzen. In totaal hadden 2.770 klassen, met bijna 70.000 leerlingen, zich opgegeven voor de wedstrijd. In elke provincie is per categorie (vmbo/praktijkschool en havo/vwo) een winnaar gekozen.

Niet-roken is normaal
Lies van Gennip, directeur STIVORO: "Ik vind het een enorme prestatie van alle Tegengiffers die met hun klas een halfjaar rookvrij zijn gebleven. Met zijn allen zes maanden niet roken is niet niks. De meeste rokers zijn ooit begonnen tussen hun 12e en 14e. Actie Tegengif richt zich dan ook op de eerste en tweede klassen van de middelbare school. We proberen hiermee het roken uit te stellen en te laten zien dat niet-roken heel normaal is. Als ik de songteksten van de landelijke winnaars bekijk denk ik dat we daar aardig in geslaagd zijn!"

Het doel
Het doel van Actie Tegengif is voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken. Hoe jonger ze beginnen, hoe groter de kans dat ze blijven roken. De sociale groep waarin jongeren zich bevinden speelt voor hen een belangrijke rol bij de keuze om al dan niet te beginnen met roken. De Actie is aanvullend op de lessen die op school worden gegeven over roken. Ook het invoeren van een helder rookbeleid binnen de school wordt door Actie Tegengif gestimuleerd.

Actie Tegengif werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Het eerste jaar (1999) hadden zich 1.500 klassen met 37.500 leerlingen opgegeven, in dit jaar is dit aantal opgelopen tot 2.770 klassen en bijna 70.000 leerlingen.

Het project
Actie Tegengif is de Nederlandse versie van de 'Smokefree Class Competition'. Aan dit project doen naast Nederland ook Belgiƫ, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, de UK, IJsland, Italiƫ, Letland, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Roemeniƫ, Slowakije, Spanje en Zwitserland mee.

De actie wordt in Nederland gecoƶrdineerd door STIVORO in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting.