Ministerie van Defensie

Hr. Ms. De Zeven Provinciën begeleidt vrijgelaten schip in de Golf van Aden

6 juni 2009, 9.23 uur

Hr. Ms. De Zeven Provinciën begeleidt op dit moment MV Yenegoa Ocean na een kaping van omstreeks tien maanden door Somalische zeerovers. Gisteravond rond 21:00 uur kreeg het marineschip opdracht op te stomen naar de sleepboot, nadat bekend is geworden dat deze is vrijgelaten.

Omstreeks 05:30 uur lokale tijd heeft het boarding team MV Yenegoa Ocean veilig gesteld. Momenteel is Hr. Ms. De Zeven Provinciën bezig met het verlenen van logistieke en medische ondersteuning aan de bemanning en zal zij het schip begeleiden naar een veilige haven. MV Yenegoa Ocean vaart onder Panamese vlag met een Nigeriaanse bemanning en is op 4 augustus 2008 gekaapt door Somalische zeerovers. De sleepboot was op de terugweg vanuit Singapore waar ze reparaties had ondergaan.

De Golf van Aden is op dit moment het gebied met het grootste piraterijrisico ter wereld. Jaarlijks passeert een groot aantal schepen de Golf van Aden, tussen de 20.000 en 30.000. Piratengroepen hebben aangetoond te kunnen opereren tot een afstand van bijna 750 km uit de kust van Somalië.

Hr. Ms. De Zeven Provinciën is als één van de zes schepen van Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) bezig met antipiraterij operaties in de Golf van Aden nabij Somalië. Operatie Allied Protector is een gecoördineerde inzet ter afschrikking van piraterij en gewapende overvallen voor de kust van Somalië.