FNV Bouw

Voorzitter Kerstens: scholing maakt weerbaar

De nieuwe voorzitter van FNV Bouw, John Kerstens, vindt het hoge werknemersvertrouwen in de bouw zorgelijk. In het Duitse Kalkar, waar hij door de bondsraad tot opvolger van Dick van Haaster werd gekozen, zei Kerstens dat na de zomer de orderportefeuilles echt leeg raken. De komende jaren verwacht het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid een verlies van 50.000 banen in de bouw. John Kerstens: "Ik wil geen paniek zaaien, maar het is ongelofelijk belangrijk dat ook werknemers hun verantwoordelijkheid nemen. Werknemers moeten hun vakdiploma halen en zorgen dat ze weerbaar zijn in hun baan. Ook werknemers zonder diploma zijn vakmensen, maar ze staan veel minder sterk dan hun geschoolde collega's."

Net als vorig jaar november liet FNV Bouw ADV Market Research de afgelopen week onderzoek doen naar het werknemersvertrouwen in de bouw. Opvallend is dat het nauwelijks is gedaald. Doordat er nu nog volop wordt gebouwd, voelen werknemers kennelijk de kredietcrisis niet. Toch is na de zomer wel zwaar weer te verwachten. Slechts 30% van de ondervraagden is bezorgd over zijn baan in de nabije toekomst; 9% overweegt de bouw te verlaten, 7% denkt aan zelfstandigheid. Een kwart ziet overigens in de crisis juist nieuwe kansen voor zichzelf.

In het aantal mensen dat naar mogelijkheden voor om- of bijscholing zoekt, zit sinds vorig jaar wel een stijging: van 14% toen naar 22% nu. Nog niet voldoende, vindt John Kerstens, die zich hard wil maken voor de werkgelegenheid in de bouw. Vooral jeugdwerkloosheid wil hij tegengaan. Daarom maakte hij zich sinds eind vorig jaar sterk voor het scholingsplan waarvoor de bouw 64 miljoen heeft vrijgemaakt. Daarmee worden de huidige leerlingen behouden en kunnen nieuwe leerlingen worden aangetrokken; terwijl deze leerlingen op de bouw werken, kunnen oudere werknemers alsnog hun vakdiploma halen.

Een ander speerpunt van Kerstens: de 6 miljard euro aan faalkosten dat jaarlijks uit de bouw weglekt. Hij krijgt steun in het ADV-onderzoek: de helft van de ondervraagden vindt de crisis een 'unieke gelegenheid om de faalkosten aan te pakken'. Eenzelfde percentage ziet graag innovatievere vormen van aanbesteding. En opnieuw 50% denkt dat modern personeelsbeleid de bouw aantrekkelijker maakt voor vrouwen en jongeren. Van de ondervraagden vindt nu 62% dat de arbeidsvoorwaarden moeten verbeteren om de bouw voor jongeren aantrekkelijk te maken; in november was dat nog 58%.