FNV Bouw

Schokkend beeld van brand in Catshuis

De weduwe verbijsterd, haar raadsman en FNV Bouw woedend: er ligt een schokkende rapportage over de gang van zaken tijdens en na de brand in het Catshuis. Nog meer dan het gebruik van verboden thinner blijkt brandversnellend behang aan de razendsnelle brand te hebben bijgedragen. Was er volgens voorschrift brandwerend materiaal gebruikt, dan had de schilder mogelijk nog geleefd. Nu had hij geen kans om te ontsnappen. Onvoorstelbaar en gruwelijk is dat er geen vervolging wordt ingesteld. FNV Bouw roept de Tweede Kamer op premier Balkenende en minister van justitie Hirsch Ballin ter verantwoording te roepen. Hun ambtenaren hebben materiaal achtergehouden. "Dit moet consequenties hebben", vindt voorzitter John Kerstens van FNV Bouw.

Vorig jaar februari zegden beide bewindslieden de Kamer een 'feitenonderzoek' toe. Enkele weken geleden riep de Kamer Hirsch Ballin in een spoeddebat op dat onderzoek nog voor de zomer naar de Kamer te sturen. Vandaag zijn de weduwe van de omgekomen schilder en haar raadsman van het rapport op de hoogte gesteld. Raadsman mr. Arthur van der Biezen: "Nóg een economisch delict! Náást de thinner. Voordat een gebouw waar veel mensen samenkomen, in gebruik wordt genomen, moet een gebruikersvergunning worden aangevraagd. Dan controleert de brandweer de brandwerende voorzieningen. In het Catshuis is dat achterwege gebleven vanwege de haast die er was om het pand vóór het EU-voorzitterschap klaar te hebben. Na de brand heeft TNO op verzoek van de Rijksgebouwendienst de brand onderzocht en aan het licht gebracht dat er niet brandwerend maar brandversterkend behang was aangebracht, 21 lagen dik. Ambtenaren hebben dat TNO-rapport in de la gehouden."

Van der Biezen vindt het goed dat het Openbaar Ministerie het TNO-rapport heeft laten controleren bij een gerenommeerd laboratorium in het Belgische Gent. Maar hij heeft er geen goed woord voor over dat er geen vervolging wordt ingesteld: "Hier is sprake van dood door schuld en van meineed."

FNV Bouw heeft er altijd voor gepleit dat ook de verantwoordelijke ministers en de premier onder ede zouden worden gehoord. "Nu moet de Tweede Kamer doorbijten", vindt John Kerstens van FNV Bouw. "Kamerbreed is er op onderzoek aangedrongen. Dit kan niet zonder gevolgen blijven."

RTL Nieuws, dat sinds het ongeval telkens opnieuw alles in het werk heeft gesteld om feiten boven water te krijgen, publiceert er vanavond opnieuw over.