ICCO en Milieudefensie: "EU vertraagt klimaantonderhandelingen Bonn"

06/06/2009 09:30

ICCO

De Europese Unie vertraagt de internationale klimaatonderhandelingen in Bonn. Die onderhandelingen moeten eind dit jaar uitmonden in een klimaatverdrag dat recht doet aan het principe 'de vervuiler betaalt'. Maar Europa - zelf één van de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis - betwijfelt openlijk in hoeverre zij verantwoordelijkheid moet nemen voor het oplossen van de klimaatcrisis. Daarmee zet ze de totstandkoming van een wereldwijde oplossing op het spel.

In een gezamenlijk statement hekelen ICCO en Milieudefensie de opstelling van de EU, die mede namens Nederland, de internationale klimaatonderhandelingen voert. "Terwijl mensen in de kleine eilandstaten op het punt staan te verdrinken, mensen in Afrika te maken hebben met grote droogten en mensen in Nederland massaal zelf hun energieverbruik omlaag proberen te brengen, vraagt de Europese vertegenwoordiging zich hardop af of de geïndustrialiseerde landen de verantwoordelijkheid hebben om de leiding te nemen in het oplossen van de door hen veroorzaakte klimaatcrisis", zegt Inge Vianen, beleidsadviseur klimaat van ICCO vanuit Bonn.

De organisaties wijzen erop dat Nederland niet zou mogen toestaan dat de Europese vertegenwoordiging namens ons land de onderhandelingen vertraagt. Nederland moet aandringen op het zetten van noodzakelijke stappen. Sinds 1992 is in de klimaatonderhandelingen het uitgangspunt dat de grootste vervuiler de grootste bijdrage moet leveren aan een oplossing. "Er zijn nog slechts 184 dagen tot de afsluitende onderhandelingen in Kopenhagen. Die mogen niet worden vergooid door de uitgangspunten van de onderhandelingen ter discussie te stellen", stelt Willem Verhaak Campagneleider Klimaat en Energie Milieudefensie.

Volgens de organisaties speelt de EU een sleutelrol in de onderhandelingen. Met de huidige opstelling roept ze de toorn van China, Brazilië en andere grote en kleine ontwikkelingslanden over zich af. Ontwikkelingslanden zijn bereid om samen met ontwikkelde landen de klimaatcrisis een halt toe te roepen. Maar daarvoor vragen zij wel het leiderschap en de steun van de EU om zich op een "schone" manier te ontwikkelen. "Europa moet leiderschap tonen. Dat is wat mensen in Nederland willen. Het in twijfel trekken van basisbegrippen als verantwoordelijkheid zet een rem op de voortgang van de onderhandelingen."





http://www.icco.nl